Välkommen till Nyköpings Filmstudio!


Här kan du se vilka filmer som vi har visat de senaste åren!

Vårterminen 2017 introducerade vi betygssättning av filmerna. Man ger betyg genom att lägga en kula i lådan märkt med lämplig siffra, 1-5 (där 1 är sämst och 5 är bäst). Vad filmen fick för snittbetyg av våra medlemmar kan du se i respektive lista!


Filmer visade under vårterminen 2012

26/1 Nader och Simin - en separation
Asghar Farhadi / Iran / 2011 / 122 min
Årets Guldbjörnsvinnare. Nader och Simin separerar. Han vill inte lämna sin alzheimersjuka far, hon vill lämna landet men behöver hans tillstånd till skilsmässa, den 11 åriga dottern vacklar mellan föräldrarna. En nyanserad bild av det iranska samhället.
9/2 La Prima cosa bella
Virzi / Italien / 2010 / 122 min
En vacker film om sonen till en vacker mamma och katastroferna i skönhetens kölvatten. Romantisk, italiensk och stark med fingertoppskänsla i dialog och regi, samt bra koll på hur människor egentligen reagerar och inte på hur de borde reagera.
16/2 The Trip
Michael Winterbottom / England / 2011 / 100 min
Två av storbrittaniens mest kända komiker ger sig ut på en kulinarisk resa i norra England. Det blir en rolig och öm skildring av manlig futtighet och självömkan. En komedi som skämmer bort åskådaren med vackra landskap, utsökt mat och två slipade fantastiska komiker.
8/3 Trädet / L’Arbre
Julie Bertucelli / Frankrike Australien / 2010 / 101 min
Finstämd australiensk berättelse om en familj, där den 8-åriga dottern i sorgen efter sin pappas död hämtar tröst från ett stort träd. När det väldiga trädets rötter hotar familjens hus ställs allt på sin spets.
22/3 Benda Bilili
Barret, de la Tullaye / Frankrike, Kongo / 2010 / 84 min
Bandet Staff Benda Bilili bor i värsta slummen i Kongo Kinshasa. De är halta och lytta men spelar för livet. Det är en osannolik framgångssaga som ger hopp. Det här är histo-rien vi vill se, men inte gärna vara en del av.
29/3 Apflickorna
Lisa Aschan / Sverige / 2011 / 84 min
En modern Western inspirerad film om makt sex och djur. När de två tonårsflickorna möts i stallet, startar en relation fylld av brutala fysiska och psykiska utmaningar. En film som vunnit en mängd priser under 2011.
19/4 Farbror Boonmee som minns sitt tidigare liv
Weerasethakul / Thailand / 2010 / 113 min
Vinnare av Guldpalmen 2010. Filmen handlar om den svårt sjuka Farbror Boonmee som vill tillbringa sina sista dagar tillsammans med sina nära och kära. En humoristisk och visuellt fantastisk film.
3/5 Dogtooth
Giorgos Lanthimos / Grekland / 2009 / 94 min
Vad händer när föräldrar inte vill släppa kontrollen över sina barn? Föräldrarna i filmen har besluta att ”skydda” barnen från den hemska världen och låser in dem i villaidyll där alla ord får en förvrängd betydelse. Barnen börjar så småning-om ana en större värld och motståndet vaknar. Filmen vann Stockholms filmfestival 2009.
10/5 Tre
Twyker / Tyskland / 2010 / 119 min
En humoristisk och personlig betraktelse över hur vi hanterar våra relationer och vad som händer när den trygga balansen i ett parförhållande rubbas. Filmen handlar om ett par som blir förälskade i samma man.


Filmer visade under höstterminen 2012

30/8 Flickorna i Dagenham
Nigel Cole / Storbritannien / 2010 / 113 min
1968 gick Rita O'Grady och hennes kamrater på Fords bilfabrik i Dagenham i strejk för att få samma lön som männen fick för samma arbete. Det blev startskottet för lagen om lika lön för lika arbete. Här har det blivit en glad och medryckande film med smak av komedi.
6/9 Mannen från Le Havre
Aki Kaurismäki / Finland, Frankrike och Tyskland / 2011 / 91 min
En solskenshistoria om migration. Den finske regissören får filmen att kännas mer fransk än vad någon fransman vågat göra den. En riktig feelgood-film.
20/9 Polis
Maïwenn Le Besco / Frankrike / 2011 / 127 min
Pedofiler, barnmisshandel och tonårsgraviditeter. Det är bara en del av vardagen för personalen på en polisavdelning som specialiserar sig på brott mot barn. Trots ett på papperet tungt ämne lyckas Maïwenn göra en av årets mest livsbejakande filmer om en polisavdelning som jobbar med brott mot barn. Gripande, roligt och välspelat.
4/10 Vi måste prata om Kevin
Lynne Ramsay / Storbritannien / 2012 / 112 min
Ett familjedrama som ekar av ohörda rop. Där är mamman, Eva, spelad av Tilda Swinton, rörande i sina försök att göra allt rätt. Där är förstås Kevin, trotsig, kontaktlös och provocerande. Ingen socialrealism, men ett udda, oförglömligt drama.
18/10 Pojken med cykeln
Luc och Jean-Pierre Dardenne / Frankrike / 2012 / 87 min
En rödhårig elvaårig pojke på ett barnhem, som envist och enträget tror att hans pappa snart ska komma och hämta honom. När han rymmer för att söka efter fadern möter han en ung damfrisörska, Samantha. Det mötet och en cykel blir början på en vänskap.
8/11 Avalon
Axel Petrén / Sverige / 2011 / 76 min
Johannes Brost spelar den 65-åriga festprissen Janne som vägrar växa upp. Trots elektronisk fotboja tar han sig till Båstad för att börja om lite på nytt. Allt ska sbli som förr - La doce vita.
15/11 Carnage
Roman Polanski / Frankrike, Tyskland, Polen och Spanien / 2011 / 110 min
Artigt infinner sig föräldrarna (Kate Winslet och Christoph Waltz) hemma hos föräldrarna till killen som deras son slog (Jodie Foster och John C Reilly) för att be om ursäkt å sin sons vägnar. En svart komedi där färgen sakta flagnar hos kvartetten
29/11 En ganska snäll man
Hans Petter Moland / Norge / 2010 / 105 min
Lågmält, lite film noir, lite småroligt om Ulrik (Stellan Skarsgård) som efter tolv år kommer från ett tolvårigt fängelsestraff till en inte enkel verklighet. En gangsterchef kräver att en motvillig Ulrik hämnas på tjallaren, sonens familj är avvisande. Men Ulrik finner sin väg.
6/12 The Descendants
Alexander Payne / USA / 2011 / 115 min
Matt King (George Clooney), en rik, attraktiv medelålders man, bosatt i en vacker villa i Honolulu och ättling till en hawaiansk prinsessa, har sitt värsta år någonsin. Det magnifika markområde han ärvt måste säljas av juridiska skäl. Hustrun ligger i koma och de två döttrarna behöver en pappa som är mer än en backup till mamman. En underfundig mörk humor i nivå med Paynes ”Sideways" och "About Schmidt”. En blivande klassiker.


Filmer visade under vårterminen 2013

24/1 Jag med
Álvaro Pastor & Antonio Naharro / Spanien / 2011 / 103 min
När en akademiker med Downs syndrom kommer till sin första dag på jobbet frågar hans kollega om han är där med sina föräldrar eller om han gått fel. Spansk romantik med varmt hjärta.
7/2 Flykten från Bastøy
Marius Holst / Norge / 2011 / 116 min
Stellan Skarsgård gör en roll i klass med Järegård som föreståndare på en fostransanstalt för pojkar på en ö i Oslofjorden år 1915. Men pennalismen driver fram ett upplopp. Filmen bygger på en verklig händelse från en tid med en syn på uppfostran lika kall som de isigt vackra bilderna av ett kargt kustlandskap.
14/2 Séraphine
Martin Provost / Frankrike / 2008 / 125 min
Séraphine är den sanna historien om en medelålders kvinna som arbetar som hembiträde i en liten stad i Frankrike. Hon anses vara lite egen, och sin lediga tid ägnar hon åt måleri.
7/3 2 dagar i New York
Julie Delpy / Frankrike USA / 2012 / 91 min
I uppföljaren till 2 dagar i Paris är Marion nu i Manhattan och lever ihop med radiovärden Mingus. De får besök av Marions pappa och syster med pojkvän. Snart drömmer Mingus mardrömmar om svärfamiljen. Julie Delpy driver friskt med alla klichéer om amerikansk sexualskräck och franska nymfomaner som frossar i croissanter och korv. Underbart rolig!
21/3 The Lady
Luc Besson/ Frankrike Storbritannien / 2011 / 132 min
Aung San Suu Kyi är politiker, fredspristagare och en av världens mest kända politiska fångar. Vi får följa Aungs livsval mellan en fortsatt kamp i Burma och att lämna sin svårt sjuke man med sönerna i England.
11/4 Barbara
Christian Petzold / Tyskland / 2012 / 105 min
Östtyskland 1980. En kvinnlig läkare förvisas till en mindre stad. Hon anses ha fel åsikter och den lokala säkerhetspolisen håller uppsikt över henne. En lågmäld men intensiv skildring av ett slutet samhälle och hur känslor förvrids och pressas ner under ständig övervakning. En stark skildring av en människa som längtar ut.
18/4 Källan
Radu Mihaileanu / Frankrike, Marocko, Belgien / 2012 / 124 min
Några kvinnor gör uppror mot gamla oskrivna lagar i en nordafrikans by, med en kärleksstrejk. Traditionsenligt tar männen till våld, medan kvinnorna tar till list. Filmen är feministisk, gripande, humoristisk och mycket underhållande.
2/5 Nawals Hemlighet
Dennis Villeneuve / Kanada,Frankrike / 2010 / 130 min
Två vuxna barn förlorar sin mor, som lämnar ett märkligt testamente. De reser till moderns hemland, någonstans i Mellanöstern, och får ta del av en omtumlande familjehistoria.
16/5 Take this Waltz
Sarah Polley / USA / 2012 / 114 min
Michelle Williams är fenomenal på att fånga kluven kärlek i Polleys kärleksdrama från Toronto. Dialogen är mästerligt flytande. Två förstklassiga komiker, Seth Rogen och Sarah Silverman tar ned berättelsen på jorden.


Filmer visade under höstterminen 2013

27/8 Kvartetten / Quartet
Dustin Hoffman / Storbritannien / 2012 / 97 min
Charmigt och roligt om ett ålderdomshem på den engelska landsbygden för gamla divor och skådespelare. För att samla in pengar till hemmet väcker de falnade stjärnorna än en gång liv i avsomnade talanger och sätter upp Verdis Rigoletto. En glad källa till skratt i höst som också bjuder på fin operamusik.
10/9 Faro
Fredrik Edfeldt / Sverige / 2013 / 90 min
Det här är en kärleksförklaring till naturen. När polisen kommer och skall hämta den mordmisstänkte pappan, flyr han ut i skogen med sin dotter. Naturen är som en enda stor öppen famn i motsats till lagens okänsliga armar. Men det handlar om att överleva. En film med vemodigt och vackert foto.
24/9 Den gröna cykeln
Haifaa Al Mansour / Saudiarabien / 2012 / 98 min
Filmen om en flicka och hennes dröm om att äga en grön cykel, men för en tioåring som bor i Saudiarabien är det ungefär som att drömma om egen rymdraket. Den är landets första film regisserad av en kvinna och är som en egen liten motståndsarmé. Huvudpersonen anför den stillsamma kvinnorevolutionen.
8/10 Paraden
Srdjan Dragojevic / Serbien, Kroatien / 2011 / 115min
En serbisk före detta gangster ska gifta sig. Flickvännen kontaktar en bröllopsarrangör, som egentligen helst vill ordna en prideparad. Detta blir upptakten till en rolig och skicklig lek med stereotyper. Machokultur kontra gaykultur, inklusive spänningarna mellan de olika kulturerna på Balkan.
22/10 Rust and bone
Jacques Audiard / Belgien, Frankrike / 2012 / 120 min
Hur kan en olycka skildras så vackert som i filmens inledningsscen med den svartvita späckhuggaren och hans kvinnliga tränare! Men efteråt – hur kan Stephanie gå vidare? När hon är som längst ner möter hon Ali, slagskämpen, våldsam och oansvarig.
5/11 Hannah Arendt
Margarethe Von Trotta / Tyskland / 2012 / 113 min
Vi möter Hannah Arendt, tysk-judisk filosof, när hon ska bevaka rättegången mot Eichmann för The New Yorker. Hur ser ondskan ut? Arendt väljer att besvara frågan med att Eichmann bara var en plikttrogen byråkrat, en representant för det hon kallar ”den banala ondskan”. Hennes tankar väcker stor indignation både i Israel och i västvärlden.
12/11 Det är bara förnamnet / Le Prénom
Alexandre de la Patellière, Matthieu Delaporte / Frankrike / 2012 / 109 min
Vincent, en blivande pappa i 40-årsåldern, är bjuden på middag hos sin syster och svåger tillsammans med en barndomsvän. I väntan på Vincents ständigt försenade unga fru blir han ansatt av muntra och nyfikna frågor om sin annalkande roll som pappa. Men på frågan om han redan valt namn åt barnet ger han ett svar som får en stor uppståndelse i sällskapet. En välspelad komedi med roliga dialoger.
19/11 Broken
Rufus Norris / Storbritannien / 2012 / 91 min
11-åriga flickan Skunk bevittnar en misshandel på sin gata och dras in i en infekterad grannkonflikt som successivt flätar samman kvartersbornas livsöden. Belönad med British Independent Film Award för Bästa Film.
3/12 Terraferma
Emanuele Crialese / Italien / 2011 / 88 min
"Terraferma" utspelar sig på en liten Siciliansk ö där invånarna har livnärt sig på fiske och levt av landet sedan urminnes tider. Nu börjar den moderna världen att göra sitt inträde och med den turism och flyktingströmmar. En dag räddar Filippo och hans farfar en grupp afrikanska flyktingar och står nu inför ett moraliskt dilemma...


Filmer visade under vårterminen 2014

21/1 Återträffen
Anna Odell / Sverige / 2013 / 90 min
När Anna, som mobbats under sin skoltid upptäckte att hon inte var bjuden på återträffen med sin grundskoleklass, gjorde hon en film istället - om vad de gamla klasskamraterna kan var rädda för. Utsågs till ”Bästa debutfilm” under kritikerveckan på filmfestivalen i Venedig.
4/2 Stories We Tell
Sarah Polley / Kanada / 2012 / 108 min
Regissören Sarah Polley bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får sätta ord på sina upplevelser av livet, uppväxten och den stora familjehemligheten.
11/2 Turinhästen
Béla Tarr / Ungern, Tyskland / 2011 / 146 min
Turinhästen är en historia om en far och en dotter. Filmen har sitt namn efter en händelse i filosofen Nietzsches liv, som har kallats turinhästen. Svenska Dagbladets recensent uppmanar: ”Se Turinhästen på det sätt den ska” – det vill säga på bio.
4/3 Frances Ha
Noah Baumbach / USA / 2013 / 86 min
En rolig, lekfull och intelligent berättelse om en udda kvinna på vift i New York. Manuset är extremt dialogdrivet och fullt med kulturreferenser. Vår förvirrade prinsessa försöker hitta sin plats i tillvaron på ett mycket charmigt sätt.
18/3 Lore
Cate Shortland / Australien, Tyskland / 105 min
När Hitler skjuter sig i bunkern måste en familj bryta upp från sitt hem i sydvästra Tyskland och ta sig till mormor i norr. Lore, äldst i syskonskaran får föra de fyra småsyskonen tvärs över det sönder-fallande landet. Under resan blir den lillgamla storasysterns med hängselkjol en arg ung kvinna. Grym men fascinerande vandring!
1/4 Inte Bara Honung
Markus Imhoof / Schweiz / 2012 / 90 min
Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör. Inte bara honung är Schweiz bidrag till Oscars-galan 2014
8/4 Förtrollad av Paris
Agnès Jaouis / Frankrike / 2012 / 108 min
Det är sedvanligt franskt relationsprat på film, varligt infogat i en funktionell och följsam form. Den unga, vackra Laura saknar kärlek i sitt liv och söker vägledning i drömtydning och spådom. På en studentbal får hon syn på Sandro
22/4 Bakom Stängda Dörrar
Ozon / Frankrike / 2012 / 105 min
Claude får som uppgift av sin fransklärare att skriva om helgen. Han beskriver då sin klasskamrats familjeliv med alla intressanta detaljer. Hans lärare kan inte sluta läsa, även om han inser det olämpliga i det, och Claude fortsätter att skriva. Med bl a Kristin Scott Thomas.
6/5 The Grandmaster
WongKar-wai / Kina / 2013 / 123 min
Filmen var årets öppningsfilm på Berlins internationella filmfestival och tog hela 9 år att färdigställa. Året är 1936 i södra Kina. Gong Baosen ska pensioneras och utmanar en yngre man att överta titeln som kung fu-mästare. Ip Man - som i verkliga livet lärde upp Bruce Lee !


Filmer visade under höstterminen 2014

26/8 Le Week-end
Hanif Kureishi / England / 2013 / 93 min
Ett par I övre medelåldern tar tåget från London till Paris. De är på väg att fira eller kanske snarare försöka återuppleva sin bröllopsresa trettio år tidigare. Melankoliskt drama om rostande kärlek.
9/9 Gloria
Sebastián Lelio / Chile, Span / 2013 / 110 min
Gloria vibrerar av liv och längtan. En stark, sårbar kvinna i övre medelåldern. Frånskild med två barn och singel. Hon älskar att klä upp sig och gå ut och dansa och så en kväll möter hon en man. Men ingenting är enkelt och vi delar hennes glädje och sorg.
23/9 Sådan far, sådan son
Hirokazu Kore-Eda / Japan / 2013 / 120 min
Två nyfödda pojkar blandas ihop vid födseln, något som upptäcks först när de är sex år. Föräldrarna bestämmer sig för att byta tillbaka barnen. En fascinerande inblick i japanska familjeföhållanden.
7/10 Hotell
Lisa Langseth / Sverige / 2013 / 97 min
Livet kraschar och Erika går i en terapigrupp. Gruppen bestämmer sig att resa runt och ta in på olika hotell. Drama om hjälp till självhjälp med roande och satiriska undertoner liknande Gökboet.
21/10 Det förflutna
Ashgar Farhadi / Frankrike / 2013 / 130 min
Ännu en fantastisk film av skaparen av Nader och Simin. Marie ska Ahmed ska formalisera sin separation eftersom hon ska gifta om sig med Samir vars hustru ligger i koma. Denna till ytan enkla och självklara skilsmässa visar sig innehålla en myriad relationer där alla vuxna är skyldiga och alla barn försöker leva med svåra händelser.
4/11 Skrönor från de gyllene åren
Hanno Höfer, Cristian Mungiu mfl / Rumänien / 2009 / 133 min
Episodfilmeen handlar om absurda situationer i den rumänska diktaturen och strategier i en vardag där man inte förväntades vara en självständig individ som tog kreativa beslut – samtidigt som man vara tvungen att bli en för att klara sig. De fem filmerna går från fars till svart humor, ibland i en och samma episod.
18/11 Ilo, Ilo
Anthony Chen / Singapore / 2013 / 96 min
Ilo Ilo skildrar förhållandet mellan familjen Lim och deras nyanlända hembiträde Teresa, som liksom många andra filippinska kvinnor kommit till Singapore på jakt efter ett bättre liv. En varm och tonsäker film med många bottnar, om familj och relationer, om att vara föräldrar och barn från olika samhällsskikt i en globaliserad ekonomi.
2/12 Inside Llewyn Davis
Joel Coen & Ethan Coen / USA, Fra, Luxemb / 2013 / 105 min
Bröderna Coen är tillbaka i New York och återkallar minnet av det tidiga sextiotalets folkmusikscen i Greenwich Village. En ung musiker på drift i tillvaron. En poetiskt skruvad saga som försöker fånga en plats, en tid. Men det är baksidan av den amerikanska framgångsdrömmen vi får se.
9/12 Kvinnorna på sjätte våningen
Le Guay / Frankrike / 2011 / 106 min
En mycket charmig komedi som utspelar sig i Paris under 1960-talet. Monsieur Joubert är en försiktig aktiemäklare som lever ett lugnt och strikt liv med sin hustru i en fashionabel våning. När deras nya spanska hemhjälp introducerar Joubert för sina kollegor, som alla delar bostad på sjätte våningen, öppnas en ny, färgsprakande och sorgfri värld för honom.


Filmer visade under vårterminen 2015

20/1 Två dagar en natt
Jean-Pierre och Luc Dardenne / Belg, Fra, Italien / 2014 / 95 min
När Sandra, efter en sjukskrivning, kommer tillbaka har ledningen låtit personalen rösta om de vill ha kvar sin bonus eller om Sandra ska få vara kvar. De väljer pengarna. Men Sandra får en chans - hon har två dagar och en natt på sig att övertala sina kollegor att ändra sig.
27/1 Still life
Uberto Pasolini / England / 2013 / 87 min
John May (spelad av Eddie Marsan) tjänsteman med uppgift att arrangera begravningar för personer utan anhöriga. Ett arbete May tar på fullt allvar, helt i onödan enligt hans chef. Enheten läggs ner. Inför sin sista begravning börjar John May leva upp. Ett mästerverk!
10/2 Muren
Hany Abu-Assad / Palestina / 2013 / 96 min
Huvudpersonen i "Muren" är Omar, en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. En berättelse om kamp för frihet och rättvisa. Men också om kärlek och problem när vägen spärras av en åtta meter hög mur!
24/2 Optimisterna
Gunhild Vethagen Magnora / Sverige, Norge / 2013 / 93 min
Optimisterna är ett ovanligt volleybollag från Hamar i Norge. Laget som har tränat tillsammans i 40 år består av kvinnor mellan 66 och 98 år. Nu vill de spela en riktig match och ryktet säger att det finns ett svenskt herrlag där den äldste bara är 90 år!
10/3 Idag
Alain Gomis / Frankrike, Senegal / 2012 / 86 min
Det är Satchés sista dag i livet och han vet det, men det är inget vanligt drama, mer som en tänkvärd och vacker dröm. Vad gör man med de sista timmarna av sitt liv? Vad gjorde man de år man lagt bakom sig? Satché gestaltas med tyngd av hiphopartisten och Spoken word-artisten Saul Williams. Cinemafrica-vinnare 2013.
24/3 Omar dödade mig
Roschdy Zem / Frankrike, Marocko / 2011 / 85 min
En spännande och effektfullt berättad film byggd på en verklig händelse. 1991 hittas en rik änka mördad. Efter en slarvig rättsprocess döms hennes marockanske trädgårdsmästare, Omar Raddad för mord. Bevisen för hans oskuld hopar sig, men rättsväsendet vägrar lyssna.
7/4 The Lunchbox
Ritesh Batra / Indien / 2013 / 105 min
Mumbais 5000 ”Lunchlådeservice” levererar 170000 lådor varje dag - och endast en på miljonen kommer på avvägar! En fellevererad lunchlåda sammanför två mycket olika öden. Änklingen Sajaan och hemmafrun Ila i en humoristisk och rörande brevväxling fylld av hopp inför framtiden.
21/4 Excuse my French
Amr Salama / Egypten / 2014 / 99 min
En kristen pojke blir tvungen att flytta från sin privata skola till en kommunal, när hans far oväntat dör. Där tar alla förgivet att han är muslim och han vågar inte säga sanningen. Det är en film gjord med glimten i ögat och en stor portion humor, och är fantastiskt charmig.
5/5 En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Roy Andersson / Sverige / 2014 / 101 min
Sånger från andra våningen och Du levande har fått en uppföljare. Roy Andersson är tillbaka med sitt enastående bildspråk och sin underfundiga samhällsskildring. Missa inte det.


Filmer visade under höstterminen 2015

25/8 Ida
Pawel Pawlikowski / Polen / 2013 / 80 min
Det är tidigt 60-tal. Ida som är uppvuxen på ett kloster uppmanas att ge sig ut och söka sina rötter. Hon letar upp sin moster och de ger sig ut på en existentiell resa. Ärren efter kriget är ännu inte läkta. Detta är en fantastisk vacker och gripande film med många bottnar. Poesi helt enkelt.
8/9 Black coal, thin ice
Yi´nan Diao / Kina / 2014 / 106 min
Egensinnigt morddrama i snöigt Peking. Filmen känns som en gammal noir-historia som ändå verkar alldeles ny och oväntad. En elegant berättad historia. Människorna och staden är viktigare än vem som har gjort vad med vem. Man kan jämföra den med gamla franska filmer och Aki Kaurismäkis filmer. Den vann Silverbjörnen i Berlin.
22/9 Dear white people
Justin Simien / USA / 2014 / 108 min
En amerikansk collegefilm i alternativ tappning som uppmärksammar rasistiska strukturer i samhället. Vi får se händelserna från fyra olika personers perspektiv. Här skildras kulturkrockarna mellan svarta och vita med en rejäl satirisk glimt i ögat.
6/10 Leviatan
Andrej Zvjagintsev / Ryssland / 2015 / 141 min
En mäktig biblisk berättelse om den lilla människan och den stora maktlösheten. Om den enkle mekanikern Kolja som bor vid det stora Barents hav. Men någon vill åt marken där hans hus står.
13/10 Min ungdoms kärlek
Mia Hansen-Löve / Frankrike, Tyskland / 2012 / 110 min
Den har kallats en fransk variant av Roy Anderssons En kärlekshistoria. Camilles och Sullivans kärleksrelation i ungdomen fortsätter att beröra dem. Deras vägar möts och skiljs, men förälskelsen vill flamma upp igen. Varmt, vackert och franskt.
20/10 Blind
Eskil Vogt / Norge / 2015 / 96 min
Det här är en originell och intelligent film om en kvinna som mystiskt förlorat synen och låser in sig i sin lägenhet. Där skapar hon sitt eget universum och låter tankarna vandra fritt. Vad är dröm och vad är verklighet? Filmen har många bottnar och kräver full koncentration.
3/11 Timbuktu
Abderrahmane Sissako / Mauretanien / 2015 / 100 min
Kampen mellan jihadister och det civila muslimska samhället i Mali. Den rör sig mellan drömsk skönhet, varm medmänsklighet och stenhård politisk verklighet. Ingen kan förbli oberörd!
17/11 Sagan om princessan Kaguya
Isao Takahata / Japan / 2013 / 147 min
Vacker filmatisering av japansk folksaga från 900-talet om bambuhuggaren Okina som hittar ett spädbarn i ett bambuskott. Ett mästerverk av handmålade bilder i pastellfärger som både hyllar feminismen och människans frihet.
1/12/ The good lie
Philippe Falardeau / USA / 2014 / 110 min
Ett gripande verklighetsinspirerat feelgood-drama med Reese Witherspoon som får oss att förstå hur viktigt det är att våga släppa in människor vi inte känner i våra liv. Ett antal flyktingar från Kakuma får komma till USA. Inneboende godhet i både manus, dialog, regi och skådespeleri gör att man tror på humanism och det bästa i människan.
8/12 Mommy
Xavier Dolan / Kanada / 2015 / 140 min
En tragedi om en mor och en son. Sonen är påfrestande, manisk, problemfylld men charmig. Modern är stark, arbetslös och vill se yngre än hon är. Hon verkar sämst lämpad att ta hand om sonen.


Filmer visade under vårterminen 2016

19/1 Mandarinodlaren
Zaza Urushadze / Georgien,Estland / 2015 / 87 min
Detta är en ömsint och personlig film om vänskap i krigets skugga. Filmen utspelar sig i en bergsby under kriget i Abchazien 1992 där en äldre man vägrar att lämna sin mandarinodling trots faran att stanna kvar i närheten av striderna.
26/1 Min vän Antoine
Pierre Salvadori / Frankrike / 2014  / 97 min
En tystlåten och ensam fastighetsskötare blir bekant med en av de inneboende, den ångestdrabbade Mathilde. Tillsammans knyter de vänskapsband som mycket väl kan rädda dem från att bli galna. En ömsint historia om ensamhet, ångest och heroin men som också lyckas vara hoppfull och rolig.
9/2 Familjen Bélier
Eric Lartigau / Frankrike / 2014 / 105 min
Tonåriga Pula har en fantastisk sångröst men hennes döva föräldrar förstår sig inte på dotterns drömmar. Ska hon välja tryggheten på landet eller sitt eget liv? Filmen gestaltar vuxenblivande med musik och humor och är ett strålande exempel på hur bra fransmännen är på publikfriande feelgood med kvalitet.
16/2 Hemkomsten
Zhang Yimou / Kina / 2015 / 109 min
Berättelsen utspelar sig efter kulturrevolutionens år i Kina. Det är ett sorgligt, kärleksfullt och vackert drama som kretsar runt en familjs kamp för försoning efter ett stort svek.
1/3 Marshland
Alberto Rodriguez / Spanien / 2015 / 105 min
1980, i ett Spanien fortfarande sargat av Franco, ligger en liten stad i de södra träskmarkerna. Där har skett flera otäcka mord på unga flickor och två av landets bästa poliser sänds dit. Med olika arbetssätt måste de lyckas lösa mordgåtan i ett samhälle präglat av ett mörkt förflutet.
15/3 Himmel över Havanna
Laurent Cantet / Cuba-Frankrike / 2015 / 95 min
Ett humanistiskt laddat närporträtt av fem gamla ungdomsvänner som återförenas på en takterrass i Havanna. Anledningen till träffen är Amadeos hemkomst efter sexton års exil i Spanien. En gång var han en firad författare, men har sedan han lämnade Kuba inte kunnat skriva en rad.
22/3 Om hästar och män
Benedikt Erlingsson / Island / 2013 / 81 min
När våren och kärleken drabbar både hästar och hästägare kan allt hända och samtidigt blänker grannarnas kikare nyfiket över fälten. Färgstark komedi med det storslagna isländska landskapet skickligt fångat i ett vackert foto.
5/4 Rättegången. Amsalem vs Amsalem
Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz / Israel / 2014 / 115 min
Det moderna Israel har nästan samma religiösa regler som under det ottomanska rikets tid. Skildringen av Viviane Amsalems fem år långa kamp för att förmå sin man att bevilja henne skilsmässa är ett mycket laddat kammarspel. Det är inte tråkigt en sekund, även om man helst skulle vilja slippa ut ur det där rummet och ta Viviane med sig.
19/4 Pride
Matthew Warchus / Storbritannien / 2014 / 115 min
1984, den brittiska gruvstrejken har dragit ut pa° tiden. Fo¨r arbetarna i den Walesiska byn Dulais bo¨rjar det ekonomiska la¨get bli desperat. Men lo¨sningen kommer fra°n ova¨ntat ha°ll. Ett ga¨ng Londonbaserade gay-aktivister besta¨mmer sig fo¨r att hja¨lpa till.
3/5 Life in a Fishbowl
Baldvin Zophoníasson / Island / 2014 / 130 min
En alkoholiserad poet, en ensamstående mamma och en finansman möts och skildras mot bakgrund av den isländska finanskrisen i ett regntungt Reykjavik. Med djupt tecknad karaktärsskildring läggs handlingen ut i pusselbitar som inte förrän i finalen helt faller på plats i en hel bild.


Filmer visade under höstterminen 2016

30/8 Anomalisa
Charlie Kaufman / USA / 2015 / 90 min
En medelålders mans trasiga själ illustreras här i en ”stop motion film”. Resultatet blir en mycket originell dockfilm för vuxna. Grå trist vardag balanseras med surrealistisk förvirring. Det är vackert, underhållande, unikt och ack så vemodigt.
13/9 Mustang
Deniz Gamze Ergu^ven/ Turkiet, Frankrike / 2015 / 97 min
Fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Rykten om flickorna sprids och växer till oanade proportioner. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran.
27/9 Svenskdjävel
Ronnie Sandahl / Sverige, Norge / 2014 / 97 min
I den här filmen vi får följa svenska Dino på hennes väg som arbets- sökande i Oslo. Nästan som när Norsk TV uppmärksammade 15 svenska ungdomar som var och en betalade 3000 kronor i månaden för att dela en trerumslägenhet i Oslo och som arbetade på en fabrik.
11/10 Systrarna
Hirokazu Kore-Eda / Japan / 2015 / 128 min
En mycket varm och stillsam film om fyra systrar, som bygger på mangaserien Umimachi diary. årstider och matens plats i berättelsen visar på Kore-edas förhållningssätt till filmskapandet där ingen karaktär är en isolerad ö utan en del av ett större sammanhang.
18/10 Melbourne
Nima Javidi / Iran / 2015 / 91 min
Tänk att en liten vit lögn kan ställa till med så oerhörda komplikationer. Det får ett par boendes i Teheran erfara när de håller på att göra sig redo för att ta flyget till sitt nya hem i Australien. Ett starkt och välspelat drama där man sitter på nålar filmen igenom.
25/10 Wolfpack
Chrystal Moselle / USA / 2015 / 80 min
Sju bröder växer upp isolerade i en lägenhet på Manhattan och deras enda kontakt med omvärlden är genom pappans DVD-samling. Deras `trygga ´ värld skakas om när en av bröderna tar sig ut ur lägenheten och deras liv träder in i en ny fas. En dokumentär med mycket glädje
8/11 Sauls son
Laszlo Nemes / Frankrike, Ungern / 2016 / 107 min
Det är Auschwitz-Birkenau 1944 och ryssarna närmar sig. Saul tillhör ett så kallat Sonderkommando, de koncentrationslägerfångar som kunde skjuta upp sin egen död genom att vara en behjälplig kugge i maskineriet. Hos Saul finns ingen plats för hopp.
15/11 Tracks
John Curran / Australien / 2013 / 112 min
1977 korsade Robyn Davidson ensam den australiska kontinenten på kamelrygg. Bortsett från några möten med aboriginer och en fotograf från National Geographic var hon ensam med sina djur. Filmen bygger på hennes bok med samma namn som filmen.
22/11 Taxi Teheran
Jafar Panahi / Iran / 2015 / 82 min
Panahi får inte filma i Iran, men vann ändå en Guldbjörn i Berlin för sin underhållande fejkdokumentär. I ”Taxi Teheran” förvandlar han sin bil till en mobil filmstudio, med sig själv som en något disträ och allt annat än trafiksäker taxichaufför. Det är lekfullt och underhållande.
6/12 Den andra mamman
Anna Muylaert/ Brasilien / 2015 / 112 min
Hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. När den snart vuxna dottern, som vuxit upp på annat håll, dyker upp, ställs alla outtalade klassbarriärer på ända och kaos uppstår. Vinnare av publikens pris på Berlin Film Festival 2015 och publikpriset på Göteborg Film Festival 2016.


Filmer visade under vårterminen 2017

Dottern
Simon Stone / Australien / 2015 / 96 min / Betyg 4.1
Ett välspelat familjedrama med den australienska skådespelareliten inspirerat av Ibsens Vildanden. Den förlorade sonen kommer hem. Han bär på en familjehemlighet som kan ödelägga allt men som han ändå är lockad att berätta.
Klippet
Louis-Julien Petit / Frankrike / 2015 / 105 min / Betyg 3.1
Ägarna till lågpriskedjan Discount pressar sin personal allt hårdare. En grupp anställda får nog och bestämmer de sig för att med anarkistiska metoder starta en alternativ butik med lägre priser. En fransk social komedi, med mycket värme och humor i Ken Loach anda.
Brooklyn
John Crowley / Irland, Kanada, UK / 2015 / 111 min / Betyg 4.3
Eilis Lacey lämnar Irland på 1950-talet för att söka lyckan i New York. Vid ett återbesök på Irland ser hon sitt tidigare liv i ett annat ljus och känner sig kluven inför vilken av sina två världar hon ska välja att leva i. En ovanlig berättelse om migration med både charm, sorg och glädje
Vänner för livet
Cesc Gay / Spanien / 2015 / 108 min / Betyg 4.2
En hjärtevärmande komedi som tog fullständigt storslam vid Spaniens största filmgalor! Julian bor i Barcelona med sin boxer Truman och gör sitt yttersta för att hålla humöret uppe trots att han är mycket sjuk. Barndomsvännen Tomas besöker honom under 4 oförglömliga dagar.
Kollektivet
Thomas Vinterberg / Danmark / 2016 / 101 min / Betyg 4.1
Ett ömsint skildrat kärlekskaos i danskt kollektiv på sjuttiotalet. Med regissören Vinterberg som bl.a. gjort Festen och Trine Dyrholm i en av rollerna kan det nog inte gå fel. Dyrholm är känd från TV-serien Arvingarna där hon spelade storasyster Gro.
Julieta
Pedro Almodóvar / Spanien / 2016 / 96 min / Betyg 4.3
Julieta bor i Madrid med sin dotter Antia. Sorgen efter maken och fadern för dem bara längre ifrån varandra och när Antia fyller 18 lämnar hon Julieta, utan någon förklaring. ännu en film om sårbara, starka kvinnor från Almodóvar.
Bumerang
Francois Favrat / Frankrike / 2016 / 105 min / Betyg 4.2
Antoine gräver i sitt förflutna i vilket hans mamma dog under mystiska omständigheter 30 år tidigare. Tillsammans med sin syster till upptäcker han flera detaljer som får honom att tvivla att moderns död var en olycka. I svindlande vackra miljöer nystas gåtan upp bit för bit.
En vansinnig idé
Robert Guédiguian / Frankrike / 2015 / 134 min / Betyg 4.3
Aram, en ung armenisk aktivist spränger den turkiske ambassadören i luften. En annan ung man, Gilles, som råkar passera platsen skadas allvarligt. Aram flyr till Beirut och hans mor söker upp Gilles får att be om ursäkt får sin son. En udda och oväntad vänskap utvecklas emellan dem.
Bortom Lampedusa
Gianfranco Rosi / Italien / 2016 / 108 min / Betyg 3.2
Stark dokumentär som vann Guldbjörnen i Berlin 2016. Samuele är tolv år och bor på en ö mitt i havet. Han går i skolan, skjuter slangbella och är en riktig landkrabba. ön han bor på heter Lampedusa och är den yttersta symbolen får Europas gränser.
Dagen efter denna
Mia Hansen-Löve / Frankrike / 2016 / 100 min / Betyg 3.2
Isabelle Huppert briljerar som krass filosofilärare i detta ljuvligt flödande krisdrama som skildrar känslor utan att bli sentimental. När såg ni senast en skildring på film om en knivskarp, intellektuell kvinna som älskar sitt arbete och som lever får det?


Filmer visade under höstterminen 2017

29/8 Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv
Juho Kuosmanen / Finland, Sverige / 2017 / 92 min / Betyg 3.5
Sommaren 1962 har Olli Mäki chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Allt han behöver göra är att gå ner i vikt. Men - han förälskar sig i Raija, grannflickan. En ljus berättelse i svart-vitt som handlar mer om kärlek än boxning. 60-talsmiljöerna skimrar romantiskt. En film om en omotiverad idrottsman med integritet och humor.
12/9 I am not your negro
Raoul Peck / USA / 2016 / 93 min / Betyg 4.4
James Baldwins författarskap står i fokus för en film som spänner en båge mellan mördade medborgarrättsledare och dagens polisvåld. En mäktig och omvälvande essäflm. Baldwin är oförsonlig mot tomheten, dumheten och omognaden i en dominerande amerikansk kultur.
19/9 Den okända flickan
Jean Pierre och Luc Dardenne / Belgien / 2017 / 113 min / Betyg 3.8
Jenny, en ung läkare, har precis stängt sin mottagning när det ringer på dörren. Hon öppnar inte och nästa dag får hon veta att en ung flicka hittats död i närheten. Ingen vet vem flickan är och Jenny fylls av skuldkänslor. Hon försöker ta reda på vem flickan var och vad som hände henne. En tät historia om moral och ansvar.
3/10 Min arabiska vår
Mohamed Ben Attia / Tunisien, Belgien, Frankrike / 2017 / 88 min / Betyg 3.2
Hedi lever ett ordnat liv i Tunisien, utan utrymme för överraskningar. Han har en överbeskyddande mamma som planerat hela hans liv. T.o.m. bröllopet är bestämt! Men så skickas han av sin chef till grannstaden vid kusten, och träffar danserskan Rim. Längtan efter att förändra sitt liv vaknar.
10/10 Efter stormen
Hirokazu Kore-eda / Japan / 2016 / 117 min / Betyg 3.0
Ryotas dagar som prisbelönad författare är långt borta, nu försörjer han sig som privatdetektiv och slösar bort det mesta han tjänar på spel. Han kämpar för att återknyta kontakten med sin son, men varken hans mor eller ex-fru litar på honom längre. En stormig sommarnatt får Ryota chansen att visa att han för en gångs skull menar allvar.
24/10 Spotlight
Thomas McCarthy / USA / 2016 / 129 min / Betyg 4.6
Baserad på den sanna historien om några journalister på tidningen Boston Globe som avslöjade en omfattande pedofilhärva inom den Katolska kyrkan. De vann Pulitzer-priset 2003 för detta.
7/11 Little men
Ira Sachs / USA, Grekland / 2016 / 85 min / Betyg 3.2
Jake och Tony är väldigt olika men blir lite oväntat bästa vänner. Men hur ska de kunna fortsätta vara vänner när deras familjer börjar bråka med varandra? Det är det centrala temat i den hyllade amerikanska indiefilmen "Little men". Det är en film som med små medel andas humanism och melankoli.
14/11 Ljus i natten
Aki Kaurismäki / Finland / 2017 / 98 min / Betyg 4.1
Det är värme och medmänsklighet. Det är nostalgi. Det är politisk sprängkraft. Det är Aki Kaurismäki när han är som bäst.
28/11 Idol
Hany Abu-Assad / Palestina / 2015 / 100 min / Betyg 3.9
Mohammed växer upp i det tuffa vardagslivet i Gaza med drömmer om en musikerkarriär. En dag bestämmer han sig för att satsa allt för att ta sig till uttagningarna av Idol. Utan en giltig anmälan till tävlingen tar han sig till Kairo i Egypten och ända till finalen i Beirut där han vinner Arab Idol 2013. En sann och livsbejakande film.
5/12 Paterson
Jim Jarmusch / USA / 2016 / 118 min / Betyg 3.3
En busschaufförs vardag skildras med finstämd dramatik. Han iakttar människor och tjuvlyssnar på deras samtal i en mycket poetiskt, harmonisk och melankolisk film.


Filmer visade under vårterminen 2018

23/1 The Nile Hilton Incident
Tarik Saleh /Sverige, Danmark, Tyskland / 2017 / 106 min / Betyg 3.9
Noredin är en korrupt kriminalpolis i Kairo som får ett kvinnomord att utreda. Spåren leder honom rakt i in det politiska centrat och han börjar ifrågasätta sin egen moral.
6/2 The teacher
Jan Hrebejk / Slovakien / 2016 / 102 min / Betyg 3.7
Fröken Drazdechová, en grym, hänsynslös och manipulativ utpressare. Den nya läraren är elevernas och föräldrarnas värsta mardröm. Ett mörkt, satiriskt och roligt drama om maktmissbruk. Välkommen till ett föräldramöte i helvetet! Är motstånd ens möjligt?
13/2 Galna av lycka
Paolo Virzi / Italien / 2015 / 118 min / Betyg 4.0
Beatrice älskar att prata och vill övertyga folk om sin rikedom. Donatella är tillbakadragen och bär på en hemlighet. De blir vänner när de vistas på en psykiatrisk klinik. Filmen är en varm och humoristisk berättelse med tragiska inslag om en oväntad vänskap.
27/2 Hell or High Water
David Mackenzie / USA / 2016 / 102 min / Betyg 3.7
Ett Texas mitt i finanskris och med fallfärdiga rancher. Ett par bröder återförenas när deras föräldrahem hotas av utmätning. De ger sig på bankrån för att överleva, och får en nitisk polis i hälarna. En slags ny-västern, som har mer gemensamt med Ken Loach än med Hollywood.
6/3 Kungens val
Erik Poppe / Norge / 2017 / 133 min / Betyg 4.3
Denna historiska film om Norge under andra världskriget är en begåvad politisk thriller med fantastiskt skådespeleri. Danske Jesper Christensen spelar kung Haakon VII och har en av sina allra bästa stunder i karriären.
20/3 Farväl Europa
Vor Der Morgenröte,Maria Schrader / Österrike,Tyskland / 2017 / 106 min / Betyg 3.1
Filmen följer den österrikiske författaren Stefan Zweigs år i exil. Efter att ha flytt Nazi-Tyskland på grund av sin judiska härkomst reste Zweig runt i jakt efter ett nytt hem. Det är 1930- och 40-tal, när drömmen om ett öppet Europa krossades. En sorgsen film, med paralleller till idag.
27/3 Ouaga girls
Theresa Traoré Dahlberg / Sverige / 2017 / 83 min / Betyg 2.8
En grupp unga kvinnor har av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ougadougou huvudstad i Burkina Faso. De unga kvinnorna befinner sig i det sköra skede i livet när deras drömmar och mod ställs mot samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara.
10/4 Captain Fantastic
Matt Ross / USA / 2016 / 118 min / Betyg 4.1
Ben har skapat ett paradis för sig och sina sex barn i USAs skogar. Där uppfostrar han dem till att blir starka, bildade och självständiga individer. Plötsligt tvingar familjen återvända till civilisationen. Det råder ingen tvekan om att han är bästa pappan, men frågan är om det liv han valt att leva passar alla.
17/4 Kvinnan från Brest
Emmanuelle Bercot / Frankrike / 2017 / 128 min / Betyg 4.3
På ett sjukhus i Brest upptäcker en lungspecialist en koppling mellan tvivelaktiga dödsfall och ett av staten godkänt preparat för diabetiker. Då ingen vill lyssna på hennes varningar går hon vidare på egen hand. En sann historia – en feministisk rysare!
8/5 Det helt nya testamentet
Jaco Van Dormael / Belgien, Frankrike, Luxemburg / 2015 / 113 min / Betyg 3.9
En gudomlig, prillig komedi som utspelar sig i Bryssel. Där bor Gud, med fru och dotter som han stängt in i en sunkig lägenhet. Han tycker om att göra livet surt för människorna och hetsar dom att kriga. Då griper dottern Ea in och skriver om villkoren för mänskligheten.


Filmer visade under höstterminen 2018

28/8 En sista semester
Paolo VirzI / Italien, USA / 2017 / 112 min / Betyg 4,0
Ella och John är ett omaka par som tillbringat många år ihop. Hälsan vacklar, för att liva upp tillvaron ger de sig ut på en sista roadtrip i sin gamla husbil. Helen Mirren och Donald Sutherland när de är som bäst.
11/9 En fantastisk kvinna
Sebastián Lelio / Chile, Tyskland, USA, Spanien / 2017 / 100 min / Betyg 3,8
Marina, en ung transkvinna i Santiago jobbar som servitör, men hyser stora sångambitioner. Hon är i en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort. Istället för att få sörja sin älskare så inser Marina att hon behöver kämpa för sin rätt att vara sig själv.
18/9 Wind river
Taylor Sheridan / Storbritannien, Kanada, USA / 2018 / 107 min / Betyg 4,0
I bitande kalla Wyoming spårare en viltvårdare djur som river boskap. En dag finner han en död kvinna och FBI skickas in för att klara upp fallet. Ett högst omaka par i vildmarken!
2/10 Päron och lavendel
Éric Besnard / Frankrike/ 2015 / 100 min / Betyg 4,0
En charmig, hjärtevärmande saga på den vackra franska landsbygden. Louise, en änka med två barn, tar hand om en främling efter att hon nästan kört på honom. Det visar sig att de kan hjälpa varandra mycket mer än de kunnat ana. Feelgood när det är som bäst!
9/10 Call me by your name
Luca Gaudagnino / Italien, USA / 2017 / 132 min / Betyg 3,4
I Italien sommaren 1983 blir en ung amerikansk-italienare förälskad i en amerikansk student som kommer för att studera och bo hos hans familj. Tillsammans upplever de en oförglömlig sommar - full av musik, mat och kärlek - som för evigt kommer att förändra dem.
23/10 I am not a witch
Rungano Nyoni / England, Frankrike, Tyskland / 2018 / 93 min / Betyg 2,6
Tragikomiskt och samhällskritiskt om häxtro i dagens Afrika. Lilla Shula måste välja mellan att förvandlas till get eller skickas på häxläger.
6/11 Amatörer
Gabriela Pichler / Sverige / 2018 / 102 min / Betyg 3,7
Välkommen till Lafors! Ett litet brukssamhälle i desperat behov av nystart. En tysk lågpriskedja överväger att etablera sig på orten och Lafors ska sättas på kartan med hjälp av en film!
13/11 Faces, Places
Agnes Varda / Frankrike / 2017 / 89 min / Betyg 3,9
Ömsint fransk dokumentär roadmovie. Den lyckorusiga filmen är en sagolik och smart hyllning till fantasin. Agnes Varda är snart 90 år och är en ikonisk filmregissör.
27/11 Vad ska folk säga?
Iram Hag / Norge / 2017 / 106 min / Betyg 4,4
16-åriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, med sin vänner är hon en vanlig tonåring. När hennes pappa kom på henne skickas hon till släkten i Pakistan. Baserad på regissörens egna erfarenheter.
4/12 The Florida project
Sean Baker / USA / 2018 / 111 min / Betyg 3,1
Färgstark hyllning till barns livskraft och fantasiförmåga. En klasskildring av livet i skuggan av Disneyworld och ett riktigt lyckopiller till film.


Filmer visade under vårterminen 2019

22/1 Nothing like a dame
Roger Mitchell / England / 2018 / 83 min / Betyg 3,2
Regissören bjuder in den brittiska nationens ädlaste aktriser till ett hus på landet. Judi Dench, Maggie Smith, Joan Plowright och Eileen Atkins samlas för ett öppenhjärtigt samtal om karriär, män, åldrande bland annat.
29/1 Charmören
Milad Alami / Danmark, Sverige / 2017 / 100min / Betyg 3,5
Iranska Esmail håller på att bli utvisad från Danmark och kämpar för att få stanna. Strategin är att hänga på barer i hopp om att hitta en dansk kvinna att gifta sig med. Tiden håller på att rinna ut och det förflutna är honom hack i häl.
12/2 Allt för min son
Xavier Legrand / Frankrike / 2018 / 94 min / Betyg 4,2
En familj befinner sig mitt i ett skilsmässokrig där skyttegravarna är bråddjupa. Det här är en realistisk thriller som smärtsamt skildrar våld i nära relationer. Men också en varm hyllning till ett fungerande civilsamhälle.
26/2 C'est la vie
Olivier Nakache, Eric Toledano / Frankrike / 2017 / 116 min / Betyg 3,8
En glimrande fransk komedi om vad som kan ske bakom kulisserna på ett bröllop, utan överspel eller karikering. Under ledning av den erfarne och ambitiöse festfixaren Max, fint gestaltad av Jean-Pierre Bacry, kan inget gå fel. Eller?
5/3 Mannen som lekte med elden
Henrik Georgsson / Sverige / 2018 / 99 min / Betyg 4,0
Georgsson berättar vackert om ett smutsigt politiskt 80-90-tal och Stieg Larssons envetna kartläggning av högerextremister. Filmens stora förtjänst är hur han ändå landar mitt i vår egen tid precis efter valet hösten 2018.
19/3 ÅRSMÖTE + The party
Sally Potter / Storbritannien / 2017 / 71 min / Betyg 3,6
Janet har en liten tillställning för sina närmsta vänner för att fira sin nya roll i partiet som minister. Allt går, nästan, som planerat tills hennes man Bill avslöjar två stora hemligheter. Innan kvällen är över har glas krossats, pistoler riktats och blod spillts.
26/3 Teheran Tabu
Ali Soozandeh / Österrike, Tyskland / 2017 / 96 min / Betyg 3,3
I sin strävan efter frihet och lycka tvingas några personer i Teheran Iran, att bryta mot samhällets förtryckande regler. Starkt och vackert animerat drama som jämförts med Persepolis och Waltz with Bashir.
2/4 Roma - EXTRAVISNING!
Alfonso Cuarón / Mexiko, USA / 2018 / 135 min / Betyg 4,2
Filmen är den Oscarsbelönade regissören och manusförfattaren Alfonso Cuaróns mest personliga film hittills. I filmen får vi möta Cleo (Yalitza Aparicio), en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Cuarón hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till dem kvinnor som uppfostrade honom, och han skapar ett levande och känsloladdat porträtt av familjeproblem och samhällsklasser mot bakgrund av 1970-talets politiska omvälvningar.
9/4 Allt du önskar kan du få
Paolo Genovese / Italien / 2017 / 105 min / Betyg 2,9
På en stor restaurang sitter den mystiske L’uomo och tar emot folks önskningar. L’uomo kan förverkliga allas önskningar – men han kräver alltid något i gentjänst. Något som är mycket, mycket mer kostbart än pengar, och ytterst farligt …
23/4 Shoplifters
Hirokazu Koreeda / Japan / 2018 /121 min / Betyg 4,0
Koreedas senaste film varav vi bland annat har visat Still walking och Sådan far, sådan son. Ett japanskt par med dålig ekonomi försöker klara sin situation med snatteri. En tonåring som de tar hand om kanske blir en lösning.
7/5 Förolämpningen
Ziad Doueiri / Libanon / 2017 / 112 min / Betyg 4,3
Den palestinska flyktingen Yasser är byggförman i ett hus där de boende är kristna libaneser. Bland dessa finns mekanikern Toni och hans gravida fru. De två männen utbyter förolämpningar och när det blir rättsfall av konflikten konfronteras båda med sina egna fördomar.


Filmer visade under höstterminen 2019

27/8 Woman at war
Benedikt Erlingsson / Island / 2018 / 101min / Betyg 4,0
Islands Oscarsbidrag 2019 är en härlig dramakomedi om en David och Goliat strid. Halla har börjat få misstänksamma blickar. Men kan denna ensamstående, harmlösa körledare vara den omtalade ekoterroristen?
10/9 Saknaden
Andrej Zvjagintsev / Ryssland, Fra, Ty, Belgien / 2017 / 127 min / Betyg 3,5
Vi har tidigare sett Återkomsten och Leviatan av Zvjagintsev. Den här gången får vi möta ett par i skilsmässa, som inte bryr sig mycket om sin son, förrän den dag han försvinner. Fint berättad historia, vackert foto.
17/9 Transit
Christian Petzold / Tyskland, Frankrike / 2018 / 100 min / Betyg 3,3
En ung man på flykt undan nazisternas ockupation kommer till Marseille. Med hjälp av en falsk identitet tar han sig vidare. Hans nya jag, som författare, snärjer honom och mötet med en kvinna ökar problemen.
1/10 Beskyddarna
Xavier Beauvois / Frankrike Schweiz / 2017 / 138 min / Betyg 4,2
Bedövande vackra bilder ramar in ett sinnrikt drama från första världskriget. Vi befinner oss på en gård där två familjers kvinnor i olika åldrar håller igång verksamheten när männen krigar.
8/10 The death of Stalin
Armando Iannucci / UK, Fra, Bel, Kan, USA / 2017 / 107 min / Betyg 3,2
Det kan vara knepigt att framföra svåra budskap. Att ge rum för skratt underlättar. Så är fallet i denna fina satirkomedi över den turbulenta tiden kring Stalins död, där vi får följa den innersta kretsen. Bland mycket skratt finns också historiens allvar.
22/10 Bränd
Lee Chang-dong / Sydkorea / 2018 / 148 min / Betyg 2,7
Först tror man lätt att det här är ett enkelt triangeldrama, välspelat och med vackert foto. Men under ytan döljer sig något mycket mer komplext, och utvecklingen från drama till thriller går så långsamt att man knappt märker att det händer.
5/11 Leave no trace
Debra Granik / USA / 2018 / 108 min / Betyg 4,0
Will och hans dotter lever sedan många år ett harmoniskt och isolerat liv i en skogspark utanför Portland, Oregon, tills de upptäcks. Efter försöker att anpassa sig, beslutar de sig för en farlig resa tillbaka till vildmarken på jakt efter fullständig frihet.
12/11 När fjärilarna kommer
Tolga Karacelik / Turkiet / 2018 / 117 min / Betyg 2,9
Tre syskon som vuxit ifrån varandra - hör av sin pappa som vill att de ska komma hem. Det blir en roadtrip, med lite fel good och lite svärta. En resa både till hembyn på den turkiska landsbygden och till sina rötter.
26/11 If Beale Street could talk
Barry Jenkins / USA / 2018 / 119 min / Betyg 3,7
Denna film om kärlek i ett rasistiskt system är som en melankolisk soulballad. Hennes religiösa mamma och det riggade systemet står i vägen för ett ungt pars kärlek i Harlem.
3/12 Aniara
Pella Kagerman och Hugo Lilja / Sverige, Danmark / 2019 / 100 min / Betyg 3,7
Harry Martinsons lyriska undergångssaga filmas för första gången. Jorden är ödelagd av krig och miljöförstöring. Aniara är ett av alla de rymdskepp som ska ta människorna till en ny planet. Men farkosten kommer ur kurs.


Ej valda filmer höstterminen 2019

Girl
Lukas Dhont / Belgien Nederländerna / 2018 / 105 min
Lara är 15 år. Den hårda balettskolan är inte lätt för någon, men blir ännu värre om man som Lara har kommit in sent i konstarten, ligger långt efter sina klasskamrater och dessutom är född pojke.
Leto
Kirill Serebrennikov/ Ryssland / 2018 / 126 min
Glöm elegans, sobra uttryck och subtilt berättande. Här landar vi i Leningrads musikaliska undergroundscen och det är 80-tal. Bland om rock, kärlek och uppror. Allt med en spirande perestrojka i bakgrunden.
Ansikte
Malgorzata Szumowska / Polen / 2018 / 91 min
En ung man blir efter en olycka den första i landet som får en ansiktstransplantion. Ett skruvat och symbolladdat drama om yta och identitet. En satir över ett Polen som allt oftare utmålas som korrupt och intolerant.
Goliat
Peter Grönlund / Sverige / 2018 / 88 min
Kimmi är bosatt i en liten bruksort någonstans i Sverige. Han förväntas ta över försörjningsansvaret för familjen och även de kriminella affärerna när pappa hamnar i fängelse. Realistiskt vardagsdrama på dialekt!
Pichkus dröm
N Madhab Panda, Roshni Nadar Malhortra / Indien / 2018 / 114 min
Det finns en sak Pichku drömmer om – en toalett som är fräsch och där han får vara ifred. Men i den indiska slummen är det en mer av en lyx än en rättighet att ha tak över huvudet när man uträttar sina behov.
Dogman
Matteo Garrone / Italien / 2019 / 95 min
I en av Roms förort driver Marcello en hundsalong. Han vill helst ägna sin tid och kraft åt sin dotter och hundarna men tvingas in i allt grövre kriminalitet. Men Marcello vill ta sig ur – kosta vad det kosta vill.
The Kindergarten teacher
Sara Colangelo / USA / 2018 / 88 min
Här spelar Maggie Gyllenhaal en intellektuellt svältfödd förskolepedagog som tror sig upptäcka ett litterärt underbarn. Magiskt om längtan efter ett vackrare, mer poetiskt liv.
Vice
Adam McKay / USA / 2018 / 134 min
Skrämmande roligt om dem amerikanska politikens skugglike eminens Dick Chaney. Vice är storartad underhållning samtidigt som den får en att känna sig lite mer politiskt utmanad än vanligt.
Under en öppen himmel
Paul Dano / USA / 2018 / 104 min
Starkt och stiligt drama efter romanen Löpeld, om 14-årige Joe och hans föräldrar i början av 60-talet. Föräldrarna brottas med förväntningarna kring kärnfamiljen och vad de själva behöver i livet.


Filmer visade under vårterminen 2020

21/1 - And then we danced
Levan Akin / Sverige, Georgien / 2019 / 1tim 35min / Betyg 4,0
Merab dansar sedan barnsben i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans största rival, men även hans största åtrå.
28/1 - De osynliga
Louis-Julien Petit / Frankrike / 2019 / 1tim 42min / Betyg 3,5
Ett center för hemlösa kvinnor tvingas stänga när kommunen ska spara pengar. Nu gäller det för socialarbetarna som driver centret att på tre månader hjälpa kvinnorna tillbaka in i samhället. För att lyckas skyr de inga medel. En fransk feel-good med förankring i verkligheten.
11/2 - Ut och stjäla hästar
Hans Petter Moland / Sverige, Norge, Danmark / 2019 / 2tim 3min / Betyg 4,2
Om änklingen Trond som återvänder till den lilla byn i Norge. Som ung pojke alldeles efter krigsslutet, upplevde han där något tragiskt han aldrig kunnat glömma. Nu, femtio år senare, möter han någon från den tiden. Trond spelas av Stellan Skarsgård.
25/2 - I Guds namn
Francois Ozon / Frankrike / 2019 / 2tim 17min / Betyg 4,2
Gripande och mångfasetterat dokudrama som kretsar kring Alexander Guérin och en handfull andra män som i sin ungdom utsattes för sexuella överhgrepp av en präst inom katolska kyrkan. Följderna och konsekvenserna lämnar ingen oskadd.
3/3 - Smärta och ära
Almodóvar / Spanien / 2019 / 1tim 53min / Betyg 3,9
Almodóvar gör sin hittills mest självbiografiska film. Här återförenas han med sin musa Antonio Banderas som spelar regissörens alter ego.
17/3 - Årsmöte! + En väldig vänskap
Dagur Kári / Island / 2015 / 1tim 34min / Betyg 4,1
En varm historia om en stor man i ett litet och kallt samhälle. Den 43-årige flygplatsarbetaren Fúsi bor hemma hos sin mamma och vardag består av jobb, lek med krigsleksaker och inringningar till en radiostation där han dagligen önskar låtar. Fúsis liv förändras dock abrupt när han träffar Sjöfn på en danskurs han tvingats gå på.


Filmer visades digitalt 2020

Brevbäraren som byggde ett palats
Nils Tavernier / Frankrike / 2019 / 1tim 45min
Ferdinand är en tystlåten lantbrevbärare som ingen lägger märke till. Under en runda möter han änkan Philomène och får en dotter med henne. Efter dotterns födelse så vet inte Ferdinand vad han ska göra med livet. Då bestämmer han sig att bygga ett palats åt dottern Alice, alldeles själv.
Gud finns, hennes namn är Petrunya
Mitevska / Makedonien / 2019 / 1tim 40min
Het kvinnokamp skildras med fokus på relationen mellan mor och dotter. Feministiskt brandtal som övergår i romantisk komedi.
Amazing Grace
Sydney Pollack / USA / 2019 / 1tim 29min
Aretha Franklin är på toppen av sin karriär och ska spela in sitt legendariska album i en liten baptistkyrka. Nu har man hittat gamla filminspelningar från konserten, bearbetat materialet och resultatet blev en överväldigande, innerlig och intensiv konsertfilm.
Aguirre - Guds vrede
Werner Herzog / Tyskland / 1972 / 1tim 30min
Inledningsscenen till ”Aguirre – Guds vrede” är oförglömlig. År 1560 försvann en hel expedition med conquistadorer spårlöst i Amazonas. Werner Herzogs mästerverk tar avstamp i verkligheten och spinner. En bedövande vacker film, som svettas äventyrlig galenskap.

Ej valda filmer våren 2020

Push
Fredrik Gertten / Sverige / 2018 / 1tim 32min
Det har uppstått en ny typ av hyresvärd som inte vill synas. Bostadspriserna skjuter i höjden världen över, mycket mer än vanliga människors inkomster. I dokumentären följer vi Leilani Farha, FN:s rapportör i bostadsfrågor, i hennes arbete.
Ramen Shop
Eric Khoo / Singapore / 2018 / 1tim 29min
Masato växer upp med sin far som driver en restaurang med nudelsoppan ramen som specialitet. Restaurangen blir så populär att det är kö varje dag, men det räcker inte för fadern som dränker sina sorger varje kväll med sake.
Happy End
Michael Haneke / Österrike / 2017 / 1tim 47min
Med flyktingkrisen som back drop, gör vi en djupdykning in i en kort, men intensiv, period av familjen Laurents turbulenta liv. Eve flyttar in hos sin far. Här ska allt bli bättre, men det visar sig att hon bara flyttat från en dysfunktionell familj till en annan.
Den tysta revolutionen
Lars Kraume / Tyskland / 2018 / 1tim 51min
1956. Några skolungdomar från Östtyskland ser en journalfilm från upproret i Budapest och bestämmer sig för att hålla en tyst minut för offren. Det tas inte emot med blida ögon av myndigheterna där de betraktas som kontrarevolutionärer och den till synes oskyldiga händelsen får konsekvenser för ungdomarnas framtid.
Under en öppen himmel
Paul Dano / USA /2019 / 1tim 44min
Det är 1960-tal och på gränsen till Kanada uppstår en stor skogsbrand. Jerry som precis förlorat sitt jobb åker dit för att hjälpa till. Han lämnar fru och son och filmen handlar lika mycket om deras liv. Ett starkt familjedrama efter en roman av Richard Ford.
Hjärtelandet
Metz, Plambech / Danmark / 2019 / 1tim 31min
En dokumentär om danska män som gifter sig med thailändska kvinnor. En historia om kärlek, äktenskap och migration.
Mens vi lever
Mehdi Avaz / Danmark / 2017 / 1tim 38min
Kristian är nyförälskad och redo att börja sitt liv tillsammans med Anne. En dag knackar det på dörren och där står Tommy. Kristian har inte sett Tommy på åratal och plötsligt konfronteras han med sitt förflutna som han har gjort allt för att glömma. "Mens vi lever" är inspirerad av verkliga händelser och följer fyra människor vars öden flätas samman efter en olycka med dödlig utgång. En olycka som förändrar deras liv för alltid.

Filmer visade under höstterminen 2021

19/10 Saker vi säger, saker vi gör
Emmanuel Mouret / Frankrike / 2021 / 122 min / Betyg 3,3
När gravida Daphnes (Camelia Jordana) pojkvän måste lämna semestern för ett akut jobbärende får hon istället uppdraget att själv underhålla pojkvännens kusin Maxime, under fyra hela dagar. Men ju mer de umgås och delar sina tankar om livet desto närmare kommer de varandra. Snart är de insnärjda i en kärlekstriangel utan dess like där ingen är mer helig än den andra.
2/11 Kamrater
Andrei Konchalovsky / Ryssland / 2021 / 120 min / Betyg 4,0
Året är 1962 i staden Novotjerkassk nära Svarta havet i Sovjetunionen. Ljudmila är partifunktionär och trosviss kommunist som kämpat för de stalinistiska idealen i Stora fosterländska kriget (annorstädes känt som Andra världskriget). Med hennes starka övertygelse att det arbete hon utför kommer hjälpa till att skapa det kommunistiska samhället följer också ett förakt riktat mot alla former av dissidenter. Men i samband med demonstrationer knutna till en strejk vid stadens fabrik för tillverkning av diesellokomotiv bevittnar Ljudmila hur obeväpnade arbetare skjuts ned av militären och utsända från KGB. Incidenten är numer känd som Massakern i Novotjerkassk och skördade (enligt den officiella utredningen) 26 dödsoffer och 87 skadade. I tumultet som uppstår när överlevande flyr från blodbadet tappar Ljudmila bort sin dotter. Hennes liv och övertygelser rämnar. Trots att staden är utsatt för blockad, pågående massarresteringar av deltagare från demonstrationen (varav många dömdes till döden eller långa fängelsestraff) och myndigheternas försök att mörklägga massakern letar Ljudmila frenetiskt efter sin dotter. Oavsett utgången på sökandet kommer hennes liv aldrig bli detsamma igen.
16/11 Gagarine
Fanny Liatard, Jérémy Trouilh / Frankrike / 2020 / 95 min / Betyg 3,3
I höghuset i miljonprogramsområdet Cité Gagarine utanför Paris, drömmer 16-årige Yuri om att bli astronaut. Övergiven av sina föräldrar har bostadsområdet och människorna som befolkar det blivit hans familj. När det uppdagas att hela området ska rivas väcker det starkt motstånd. En efter en tvingas de ut ur sina lägenheter men Yuri kommer inte ut. Besatt av sin kärlek till rymden har han ett alldeles särskilt sätt att göra motstånd och när invånarna samlas för att protestera slås de av häpnad.
30/11 First cow
Kelly Reichardt / USA / 2019 / 122 min / Betyg 3,3
Den tystlåtne men skicklige kocken Cookie har tagit sig västerut till Oregon i sällskap med några skräniga pälsjägare. Han avviker från gruppen efter mötet med en kinesisk invandrare, King Lu, som även han är på jakt efter lyckan. Tillsammans öppnar de en liten men framgångsrik affärsverksamhet, genom att baka på stulen mjölk från områdets första och enda ko.

Filmer visade under vårterminen 2022

1/3 - Minari
Lee Isaac Chung / Sydkorea / 2020 / 1tim 55min / Betyg 3,7
Den koreanska familjen har utvandrat till USA. De försöker sig på att odla koreanska grönsaker. Filmen beskrivs som en må bra-version av Utvandrarna.
8/3 - ÅRSMÖTE - The Father
Florian Zeller / USA 2020 / 1tim 37 min / Betyg 4,4
80-årige Anthony är en ordningsam och självständig man. Dottern Anne ser hur hennes far glömmer och blir allt mer förvirrad. Subtilt och med små medel levandegörs Anthonys förvirring och minnesförlust så publiken också upplever den.
22/3 - Los Lobos
Samuel Kishi Leopo / Mexico / 2019 / 1tim 35min / Betyg 3,6
"Vi är vargar och vargar gråter inte, de är modiga och håller ihop” säger mamma Lucia till sina två små söner. De har korsat gränsen från Mexico till USA för ett bättre liv, men livet i det nya landet är ingen dans på rosor.
29/3 - Supernova
Harry Macqueen / England / 2020 / 1tim 33min / Betyg 4,2
Paret Sam och Tusker semestrar i husbil på engelska landsbygden. I tjugo år har de hållit ihop men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad.
5/4 - Herself
Phyllida Lloyd / Irland / 2020 / 1tim 37min / Betyg 3,9
Sandra lever med sin pojkvän Gary och sina två små flickor. Hon blir misshandlad men en dag är det är nog. En ”feel good” film och tro på mänskligheten.
19/4 - Nomadland
Chloé Zhao / USA / 2020 / 1tim 48 min / Betyg 3,9
Oscarsvinnande Nomadland. Ett porträtt av vår tids USA och en kvinna som ger sig ut på vägarna som en modern nomad, och människorna hon möter.
26/4 - Quo vadis, Aida?
Jasmila Zbanic / Bosnien m.fl. / 2020 / 1tim 41 min / Betyg 4,5
Bosnien, juli 1995. Innevånare söker skydd hos FN i staden Srebrenica. Som tolk hör och ser Aida vad som är på väg att hända. Men hur ska hon rädda sin egen familj?
3/5 - Rocks
Sarah Gavron / Storbritannien / 2019 / 1tim 33min / Betyg 3,3
15-åriga Rocks mamma försvinner och lämnar henne ensam med sin lillebror. Då börjar kampen för att överleva, men hon är envis och har ett starkt tjejgäng i ryggen. En passionerad, rolig och bitvis tung film om systerskap.
10/5 - Imorgon hela världen
Julia von Heinz / Tyskland / 2020 / 1tim 51min / Betyg 2,7
Ungt tyskt och skarpt drama om ett antifascistiskt kollektiv i Mannheim som pumpar av adrenalin.
17/5 - Clara Sola + regissörsbesök!
Nathalie Álvarez Mesén / Sverige / 2021 / 1tim 48 min / Betyg 3,7
40 åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud. Mamman gör allt för att hålla tillbaka Claras utveckling som kvinna men lyckas inte kväva hennes sexuella lust.


Ej valda filmer vårterminen 2022


Flykt
Jonas Poher Rasmussen / Danmark / 2021 / 1tim 23 min
Amin är en framgångsrik akademiker med en smärtsam hemlighet. I snart 20 år har han hållit den inom sig, men när han ska gifta sig känner han att det är dags att tala ut.
Inland
Jon Blåhed / Sverige / 2020 / 1tim 22 min
En ung kvinna flyttar ensam från Stockholm till Norrlands inland – Arjeplog. Allt ordnar sig till det bästa trots det kommer en smygande känsla av lappsjuka.
Sommaren 71
Catherine Corsini / Frankrike / 2015 / 1tim 45 min
Delphine och Carole inleder en romans. Det är inte lätt mot samtidens konventioner och närståendes förväntningar. I ett sommarfagert Frankrike får vi följa deras historia.
Ammonite
Francis Lee / Storbritannien, Australien, USA / 2020 / 1tim 53min
Mary Anning, känd engelsk paleontolog i början av 1800- talet. Hennes mest berömda upptäckter ligger bakom henne och hon livnär sig på att sälja fossiler till turister.
Summer of 85
Francois Ozon / Été 85 / Frankrike / 2020 / 1tim 40min
En sommar att drömma om! Vi följer de nyfunna vännerna Alexis och David under deras resa i Normandie. En stämningsfull romans med ett abrupt slut.
The king of Staten Island
Judd Apatow / USA / 2020 / 2tim 16 min
Scotts liv sattes på paus efter att hans pappa dog när Scott var 7 år. Nu är han 24, bor hemma hos mamma och har uppnått väldigt lite i livet, då träffar mamma en ny man och hans värld sätts i gungning.


Visade filmer höstterminen 2022

30/8 - Belfast
Kenneth Branagh / Storbritannien / 2021 / 97 min / Betyg 4,3
En delvis självbiografisk film. Året är 1969. Genom Buddy nio år ser vi början på ”the troubles” mellan katoliker och protestanter. Ett inbördeskrig sett genom ett barns ögon.
6/9 - Lamm
Valdimar Johannsson / Island, Sverige / 2021 / Betyg 2,8
Ett mirakel på stallgolvet! En lammunge eller ett barn? Ett barnlöst olyckligt par och som alltid i isländska filmer spelar mytologin en roll.
20/9 - The tragedy of Macbeth
Joel Coen / USA / 2021 / 105 min / Betyg 2,5
En visuellt stiliserad och fantastisk filmupplevelse med Denzel Washington och Frances McDormand som de svekfulla intrigmakarna. Häxorna i inledningen påminner om Döden i Bergmans “Det sjunde inseglet”.
27/9 - Ali & Ava
Clio Barnard / Storbritannien / 2021 / 95 min / Betyg 3,4
Av helt olika skäl är de båda ensamma, Ali och Ava, när de möts tack vare den gemensamma omsorgen om ett litet barn i grannskapet. Gnistor slår om den nyfunna relationen, tills det förflutna hinner ikapp dem.
11/10 - Världens värsta människa
Joachim Trier / Norge / 2021 / 127 min / Betyg 3,6
Filmen utspelar sig i dagens Oslo med dess invånare som kämpar med att förstå sina livsval. Trier tar avstamp i den tidlösa, luftiga romantiska komedin.
25/10 - Den stora friheten
Sebastian Meise / Österike/Tyskland / 2021 / 116 min / Betyg 3,6
Filmen spänner över tre tidsepoker och kretsar runt huvudpersonen Hans resa, från koncentrationslägret till upprepade fängelsestraff för sin homosexualitet.
8/11 - Drive my car
Ryûsuke Hamaguchi / Japan / 2021 / 179 min / Betyg 3,8
Teaterregisssören har ett passionerat förhållande med sin fru sedan 20 år, manusförfattaren. De bollar idéer när de älskar och under bilresor. För paret är deras fordon en scen och inte bara ett transportmedel. Men även till synes harmoniska förhållanden kan ha oanade komplikationer. Dessa och andra oväntade, oönskade vändningar i tillvaron är språngbräda för denna kontemplativa och lågmält känslosamma road movie.
15/11 - The lost daughter
Maggie Gyllenhaal/ USA / 2021 / 121 min / Betyg 3,3
En känslostormande filmatisering av Elena Ferrantes roman Skuggan av en dotter. Olivia Coleman är enastående i rollen som skuldtyngd mamma som har långsemester ensam i Grekland.
29/11 - Kupé nr 6
Juho Kuosmanen / Finland / 2021 / 107 min / Betyg 3,6
Laura pluggar arkeologi och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Början på en trevande och otippad vänskap.
6/12 - Memoria
Apichatpong Weerasethakul / England / 2021/ 136 min / Betyg 2,2
Mästerlig film med Tilda Swinton i sitt livs rollspel ”sinnesdetektiv” på drift i Colombia där hon försöker lösa en ljudlig gåta.


Ej valda filmer höstterminen 2022

Annette Leos Carax / Frankrike / 2021 / 141 min
En egensinnig rockopera i dur och moll. En ståuppkomiker möter en operastjärna och kärlek uppstår. Lite skönheten och odjuret! Vann bästa på årets Cesar gala.
Boiling point Philip Barantini / Storbritannien / 2021 / 92 min
Det är julafton på en av Londons hetaste restauranger. Chefskocken driver på sitt trimmade köksteam medan besökarna är nitiska hälsoinspektörer, gnälliga influencers.
The courier Dominic Cooke / Storbritannien / 2020 / 111 min
Affärsmannen Greville Wynne blir oväntat anlitad som kurir av brittiska underrättelsetjänsten och CIA. Men gradvis inser han att hans liv står på spel.
Comedy queen Sanna Lenken / Sverige / 2022 / 97 min
13-åriga Sasha har bestämt att hon ska få sin pappa att skratta igen. För att överleva sorgen efter mamma ska hon; raka av sig håret och bli en - Comedy Queen.
En kolibris liv Bora Kim / Sydkorea / 2020 / 138 min
Korea 1994. Sydkorea har haft Fotbolls-VM-feber och Nordkorea sörjer sin diktatorn. Eunhee iakttar mycket, trivs inte i skola eller hemma. Hennes nya lärare förändrar allt.
Tillfälligheter och fantasier Ryûsuke Hamaguchi / Japan / 2022 / 121 min
En hämndaktion med oväntade konsekvenser. Ett möte med fel person som visar sig vara helt rätt. Samma regissör som till Drive my car. Episoder berättad ur en kvinnas perspektiv.
Hit the road Panah Panahi / Iran / 2022 / 93 min
En både humoristisk och vemodig film om en kaotisk familj på en roadtrip genom ett bergigt Iran. Men vart är dom på väg? Och varför?
Du som er i himlen Tea Lindeburg / Danmark / 2021 / 85 min
Med sin mors stöd ska Lise, 14 år få studera som den första i sin familj. När modern ska föda vänds allt under ett dygn.
Sällskapet Pablo Larraín / Chile / 2015 / 98 min
Vacker film med gehör för bilden om ett hem för katolska präster på undantag. Vardagen bryts en dag när en främling står vid dörren.


Filmer vårterminen 2023


24/1 - Omständigheter
Audrey Diwan / Frankrike / 2021 / 96 min / Betyg 4,2
Flyhänt och med nerv berättad film om Nobels litteraturpristagare Annie Ernaux erfarenhet av att som ung student bli oplanerat gravid i sextiotalets franska förbudssamhälle medan hon drömmer om att fortsätta studier för att ta sig ur sin hopplösa tillvaro.
31/1 - Beskyddaren
Derek Tsang / Kina, Hongkong / 2022 / 135 min / Betyg 4,4
Verklighetsbaserad om en mobbad skolflicka. Filmen når ända upp till Kinas regering som skärpte lagstiftningen. Vackert foto och välberättad. Oscarnominerad för bästa internationella film. Belönad med 55 filmpriser!
14/2 - Moonage daydream
Brett Morgan / USA, Tyskland / 2022 / 135 min / Betyg 3,3
En film om en av tidernas mest ikoniska rockstjärnor, David Bowie. Filmen är en uppslukande audiovisuell upplevelse som belyser David Bowies liv och gåtfulla arv, i filmen återfinns några av hans bästa låtar - men även aldrig tidigare visat konsertmaterial.
28/2 - Skolan vid världens ände
Pawo Choyning Dorji / Bhutan / 2019 / 109 min / Betyg 4,4
Berättelsen om en ung lärare som drömmer om att bli popsångare men ägnar mer tid åt att festa än att sköta sitt jobb. Skolledningen ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut. Skolan i Lunana är inte bara den mest avlägsna i Bhutan, det är den mest avlägsna skolan i världen!
7/3 - ÅRSMÖTE - Den blinda mannen som inte ville se Titanic
Teemu Nikki / Finland / 2022/ 82 min / Betyg 4,0
Alla längtar efter kärlek – så även Jaakko som aldrig träffat sin kärlek mer än per telefon. Unikt uppslukande drama om en handikappad man med stor kärlek till film, sett från den synskadades perspektiv.
21/3 - Boy from heaven
Tarek Saleh / Sverige / 2022 / 126 min / Betyg 3,7
Än en gång spelar Fares Fares en korrumperad egyptisk polis/ säkerhetsagent. Han försöker ta kontroll över en ung fiskarpojke som blir en bricka i ett politiskt spel. En dramathriller som valts ut att representera Sverige inför filmvärldens Oscar.
4/4 - Parallella mödrar
Pedro Almodóvar / Spanien / 2021 / 123 min / Betyg 4,1
Två förstföderskor hamnar i samma sal på sjukhuset och båda är singlar med oplanerade graviditeter. De knyter band som kommer att förändra deras liv på ett omvälvande sätt.
18/4 - A hero
Asghar Farhadi / Iran / 2021 / 127 min / Betyg 3,3
En man är på permission från ett fängelse. Hans brott var en obetald skuld. Han har ingen chans att betala men hoppas på en förlikning. Ett mirakel. En moralisk thriller om goda gärningars lön. Årets Oscarsbidrag från Iran.
25/4 - Min vackra stjärna
Hirokazu Kore-eda / Sydkorea / 2022 / 129 min / Betyg 3,6
Två vänner stjäl spädbarn från den närliggande kyrkans babybox och säljer dem på den illegala adoptionsmarknaden. De blir upptäckta och under en roadtrip förändras allt.
9/5 - Kärlekens labyrinter
Claire Denis / Frankrike / 2021 / 116 min / Betyg 2,5
Intensiv relationsrysare om ett älskande par i Paris som plötsligt blir varse att de är tre i relationen. Med Juliette Binoche och Vincent Lindén.


Ej valda filmer vårterminen 2023


Dödgrävarens hustru
Khadar Ayderus Ahmed / Finsk-somalisk / 2021 / 83 min
Guled är dödgrävare i Djibouti. Döden är ett sätt att försörja sig, samtidigt som hans älskade vackra fru behöver en operation för att överleva. Men läkarkostnaden är för hög. Berättad med en sarkastisk humor som väcker starka känslor.
Joyce Carol Oates - A body in the service of mind
Stig Björkman / Sverige / 2021 / 94 min
Dokumentär om en av USA:s mest produktiva författare som fångas i ett kärleksfullt porträtt av en skrivande människa med stor integritet.
Filmtjuven
Pan Nalin / Indien / 2021 / 110 min
Huvudperson är redan vid 9-års ålder en uppfinnare som inte låter petitesser komma i vägen för hans stora passion i livet: att se och skapa film. Han vill förstå mediets mysterier och lära sig allt om sin stora passion. Finstämd och urstark kärleksförklaring till film!
De ovanliga
Olivier Nakache, Éric Toledano / Frankrike / 2019 / 114 min
Regissörerna bakom En oväntad vänskap, har gjort en viktig budskapsfilm om byggd på verkliga personer och händelser. Bruno som tar hand autistiska unga och Malik som hjälper ungdomar från svåra förhållanden. Deras värme och tålmodighet ger resultat, men de opererar utanför lagen.
Freaks out
Gabriele Mainetti / Italien / 2021 / 141 min
När andra världskriget kommer till Italien kastas livet omkull för en grupp på en cirkus när ägaren försvinner. En tysk cirkus ägare, Franz, vet att gruppen bär på krafter som skulle kunna vända krigslyckan för Tyskland och världshistorien.
Firebird
Peeter Rebane / Storbritannien, Estland / 2021 / 103 min
Filmen bygger på en verklig historia, utspelar sig under kalla kriget. Sergey och Roman balanserar på gränsen mellan vänskap och kärlek under en tid när kärlek mellan två uniformsklädda män straffas hårt i det forna Sovjet.
Farha
Darin J. Sallam / Jordanien, Palestina / 2021 / 92 min
Verklighetsbaserad berättelse om en liten by i Palestina 1948. Farha drömmer om att studera till lärare. När israeliska soldater stormar in och tvingar befolkningen på flykt. I förtvivlan låser Farhas pappa in henne i matkällaren med löfte om att snarast möjligt komma och hämta henne. Fahra blir en arabisk Anne Frank
Heltid
Eric Gravel / Frankrike / 2021 / 88 min
En ensamstående kvinna med två små barn försöker få ihop livspusslet. Som städerska på ett parisiskt lyxhotell utsätts hon dagligen för stor stress. En ny annorlunda och fransk variant av diskbänksrealism efter Ken Loach.
Rimini
Ulrich Seidl / Österrike / 2022 / 114 min
I en badort under lågsäsong lever en bedagad schlagersångare och gör sitt bästa för att leva upp till sina forna glansdagar. Tillvaron kollapsar när hans vuxna dotter dyker upp.


Filmer höstterminen 2023


29/8 - Nobody has to know
Bouli Lanners / Belgien / 2020 / 99 min / Betyg 3,9 / Publikantal 210
Phil, en man med ett dunkelt förflutet har slagit sig ner på en vindpinad liten skotsk ö. Han drabbas av en stroke som orsakar minnesförlust och känner därför inte igen den lokala särlingen Millie. Med vackert filmade vyer och förstklassigt skådespeleri berättas en rörande romantisk historia om två 50-plussare.
12/9 - Grandmother
Matthew J Saville / New Zealand / 2022 / 104 min / Betyg 4,0 / Publikantal 180
Motvillig yngling tvingas av familjen att vara sällskap en sommar åt skeptisk och vresig farmor. Båda blir positivt överraskade i denna finstämda familjeberättelse
19/9 - Den blå kaftanen
Maryam Touzani / Marocko, Frankrike, Belgien, Danmark / 2022 / 118 min / Betyg 3,7 / Publikantal 159
Marockos Oscarsbidrag om Halim och Mina och deras kaftanbutik. När Mina blir allvarligt sjuk tas en ung lärling in på butiken. Nu rubbas cirklarna och plötsligt är de tre i äktenskapet. En varm, sensuell och livsbejakande hyllning till kärlekens kraft.
3/10 - Minnas Paris
Alice Winocour / Frankrike / 2022 / 105 min / Betyg 4,1 / Publikantal 166
Mia överlever Parisattackerna 2005 och återvänder några månader senare till samma restaurang där hon tillsammans med andra pusslar ihop minnet. Ett intelligent drama om kamratskap mellan offren - och till livet.
17/10 - Madeleine och taxichauffören
Christan Carion / Frankrike / 2022 / 91 min / Betyg 4,4 / Publikantal 191
Taxichauffören Charles dag har börjat dåligt när hans nästa kund är Madeleine. Hon ska flytta in på ett äldreboende på andra sidan Paris och skulle gärna vilja göra några stopp på vägen. Den charmiga damen och hennes minst sagt häpnadsväckande berättelser ändrar hans liv.
24/10 - Wannsee 1942
Matti Geschonneck / Tyskland / 2022 / 107 min / Betyg 3,5 / Publikantal 147
Den 20 januari 1942 samlades ett antal ledande nazister utanför Berlin. På dagordningen fanns bara en punkt – Den slutgiltiga lösningen på judefrågan. Filmen en trogen redogörelse för vad som hände under ett möte som var kortare än två timmar, och som avgjorde ödet för över sex miljoner människor.
7/11 - Godland
Hlynur Palmason / Island, Danmark / 2022 / 143 min / Betyg 3,3 / Publikantal 144
I slutet av 1800-talet kommer en ung dansk präst till Island. Han ska bygga en kyrka men är illa förberedd för sin vandring till sin nya församling. Och han är inte välkommen. Inte heller landskapet är välkomnande, utan kargt och oförlåtande.
21/11 - Women talking
Sarah Polley / USA / 2023 / 104 min / Betyg 3,6 / Publikantal 170
Suveränt ensembledrama om en grupp kvinnor i en religiös sekt som en dag börjar tala med varandra om de övergrepp de utsatts för i generationer. Orden befriar och de ser plötsligt möjligheten att stoppa männens maktfullkomlighet.
28/11 - Decision to leave
Park Chan-Wook / Sydkorea / 2022 / 138 min / Betyg 2,6 / Publikantal 115
En erotisk thriller med överraskningar. En detektiv med sömnproblem, en mystisk änka och en pensionerad migrationshandläggare. Filmen har många lager. Debatt i invandringsfrågor, samhällskritik och stilsäker noir-film.
5/12 - Emily
Frances O’Connor / Storbritannien / 2022 / 130 min / Betyg 3,6 / Publikantal 151
Ett omtänksamt, lyhört porträtt av författaren Emily Brontes sista år. Hon har beskrivits som den udda i syskonskaran i prästgården i Yorkshire, men här får hennes talang och frihetslängtan komma fram. Pris bästa regi Sthlm filmfestival.


Ej valda filmer höstterminen 2023


Brighton 4e gatan
Levan Koguashvili / Georgien mfl. / 2022 / 95 min
Spännande och intimt drama om fattigdom, manlighet, stolthet och familjesammanhållning. I centrum står Kakhi, en åldrad brottare som med en rejäl laddning georgisk ost är på väg till New York för att besöka sin älskade son.Flyhänt och med nerv berättad film om Nobels litteraturpristagare Annie Ernaux erfarenhet av att som ung student bli oplanerat gravid i sextiotalets franska förbudssamhälle medan hon drömmer om att fortsätta studier för att ta sig ur sin hopplösa tillvaro.
No bears
Jafar Panahi / Iran / 2023 / 106 min
Den iranska mästerregissören låter sig inte stoppas trots yrkesförbud och fängelsestraff. Nu är han tillbaka med en komplex och makalös metafilm i gränslandet mellan fiktion och dokumentär. En utmanande mix av politiska och personliga drivkrafter där han själv agerar motor framför kameran.
Aftersun
Regi: Charlotta Wells / Storbritannien / 2022 / 102 min
Pappan och den 11-åriga dottern är på sin första egna resa efter skilsmässan. Paul Mescal blev Oscarsnominerad för rollen som den vilsna pappan som försöker upprätthålla lite normalitet trots att han själv håller på att gå sönder.
Maya Nilo (Laura)
Lovisa Siren / Sverige / 2022 / 101 min
Uppslukande roadmovie. Stiligt och samtida om mammor på drift. Maya och hennes 13-åriga dotter Laura plus Mayas syster Nilo är på väg till Portugal där mamma/mormor finns.
Empire of light
Sam Mendes / Storbritannien / 2022 / 119 min
I en gammal biograf på 1980-talet följer vi Hilary och Stephen när de upplever den läkande kraften i musik, film och gemenskap. Ett rörande drama om dem mänskliga relationernas kraft under turbulenta tider.
Exodus
Abbe Hassan / Sverige / 2022 / 102 min
12-åriga Amal flyr kriget i Syrien och tvingas lägga sitt liv i människosmugglaren Sams händer. En varm film om att bli räddad från krigets fasor och att med hjälp förmå sig att göra upp med sitt förflutna.
En vacker dag
Mia Hansen-Løve / Frankrike / 2022 / 112 min
Sandra bor med sin 8-åriga dotter och tar hand om sin sjuka pappa. När Sandra springer på sin gamle vän Clément tänds en gnista. Hon tillåter sig att sätta plikten som mor och dotter åt sidan till förmån för passionen. Hyllades i Cannes.
Tori och Lokita
Jean-Pierre & Luc Dardenne / Belgien / 2022 / 89 min
En ung pojke och en tonårsflicka, som rest ensamma från Afrika, tvingas i dagens Belgien bemöta exilens grymma verklighet med sin oövervinneliga vänskap. Bröderna Dardenne, som har skrivit och regisserat detta otroligt gripande drama, har sin vana trogen blandat till en filmisk cocktail bestående av vass samhällskritik och ömsinta scener av omsorg.




Vi rekommenderar ett par websidor där det finns mycket matnyttigt att läsa om film:
Kritiker.se
Film.nu
IMDB
MovieZine

nykopingsfilmstudio(a)gmail.com