Filmer visade under vårterminen 2018

23/1 The Nile Hilton Incident
Tarik Saleh /Sverige, Danmark, Tyskland / 2017 / 106 min / Betyg 3.9
Noredin är en korrupt kriminalpolis i Kairo som får ett kvinnomord att utreda. Spåren leder honom rakt i in det politiska centrat och han börjar ifrågasätta sin egen moral.
6/2 The teacher
Jan Hřebejk / Slovakien / 2016 / 102 min / Betyg 3.7
Fröken Drazděchová, en grym, hänsynslös och manipulativ utpressare. Den nya läraren är elevernas och föräldrarnas värsta mardröm. Ett mörkt, satiriskt och roligt drama om maktmissbruk. Välkommen till ett föräldramöte i helvetet! Är motstånd ens möjligt?
13/2 Galna av lycka
Paolo Virzi / Italien / 2015 / 118 min / Betyg 4.0
Beatrice älskar att prata och vill övertyga folk om sin rikedom. Donatella är tillbakadragen och bär på en hemlighet. De blir vänner när de vistas på en psykiatrisk klinik. Filmen är en varm och humoristisk berättelse med tragiska inslag om en oväntad vänskap.
27/2 Hell or High Water
David Mackenzie / USA / 2016 / 102 min / Betyg 3.7
Ett Texas mitt i finanskris och med fallfärdiga rancher. Ett par bröder återförenas när deras föräldrahem hotas av utmätning. De ger sig på bankrån för att överleva, och får en nitisk polis i hälarna. En slags ny-västern, som har mer gemensamt med Ken Loach än med Hollywood.
6/3 Kungens val
Erik Poppe / Norge / 2017 / 133 min / Betyg 4.3
Denna historiska film om Norge under andra världskriget är en begåvad politisk thriller med fantastiskt skådespeleri. Danske Jesper Christensen spelar kung Haakon VII och har en av sina allra bästa stunder i karriären.
20/3 Farväl Europa
Vor Der Morgenröte,Maria Schrader / Österrike,Tyskland / 2017 / 106 min / Betyg 3.1 OBS Årsmöte börjar 18:00
Filmen följer den österrikiske författaren Stefan Zweigs år i exil. Efter att ha flytt Nazi-Tyskland på grund av sin judiska härkomst reste Zweig runt i jakt efter ett nytt hem. Det är 1930- och 40-tal, när drömmen om ett öppet Europa krossades. En sorgsen film, med paralleller till idag.
27/3 Ouaga girls
Theresa Traoré Dahlberg / Sverige / 2017 / 83 min / Betyg 2.8
En grupp unga kvinnor har av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ougadougou huvudstad i Burkina Faso. De unga kvinnorna befinner sig i det sköra skede i livet när deras drömmar och mod ställs mot samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara.
10/4 Captain Fantastic
Matt Ross / USA / 2016 / 118 min / Betyg 4.1
Ben har skapat ett paradis för sig och sina sex barn i USAs skogar. Där uppfostrar han dem till att blir starka, bildade och självständiga individer. Plötsligt tvingar familjen återvända till civilisationen. Det råder ingen tvekan om att han är bästa pappan, men frågan är om det liv han valt att leva passar alla.
17/4 Kvinnan från Brest
Emmanuelle Bercot / Frankrike / 2017 / 128 min / Betyg 4.3
På ett sjukhus i Brest upptäcker en lungspecialist en koppling mellan tvivelaktiga dödsfall och ett av staten godkänt preparat för diabetiker. Då ingen vill lyssna på hennes varningar går hon vidare på egen hand. En sann historia – en feministisk rysare!
8/5 Det helt nya testamentet
Jaco Van Dormael / Belgien, Frankrike, Luxemburg / 2015 / 113 min / Betyg 3.9
En gudomlig, prillig komedi som utspelar sig i Bryssel. Där bor Gud, med fru och dotter som han stängt in i en sunkig lägenhet. Han tycker om att göra livet surt för människorna och hetsar dom att kriga. Då griper dottern Ea in och skriver om villkoren för mänskligheten.