Filmer visade under vårterminen 2017

Dottern
Simon Stone / Australien / 2015 / 96 min / Betyg 4.1
Ett välspelat familjedrama med den australienska skådespelareliten inspirerat av Ibsens Vildanden. Den förlorade sonen kommer hem. Han bär på en familjehemlighet som kan ödelägga allt men som han ändå är lockad att berätta.
Klippet
Louis-Julien Petit / Frankrike / 2015 / 105 min / Betyg 3.1
Ägarna till lågpriskedjan Discount pressar sin personal allt hårdare. En grupp anställda får nog och bestämmer de sig för att med anarkistiska metoder starta en alternativ butik med lägre priser. En fransk social komedi, med mycket värme och humor i Ken Loach anda.
Brooklyn
John Crowley / Irland, Kanada, UK / 2015 / 111 min / Betyg 4.3
Eilis Lacey lämnar Irland på 1950-talet för att söka lyckan i New York. Vid ett återbesök på Irland ser hon sitt tidigare liv i ett annat ljus och känner sig kluven inför vilken av sina två världar hon ska välja att leva i. En ovanlig berättelse om migration med både charm, sorg och glädje
Vänner för livet
Cesc Gay / Spanien / 2015 / 108 min / Betyg 4.2
En hjärtevärmande komedi som tog fullständigt storslam vid Spaniens största filmgalor! Julian bor i Barcelona med sin boxer Truman och gör sitt yttersta för att hålla humöret uppe trots att han är mycket sjuk. Barndomsvännen Tomas besöker honom under 4 oförglömliga dagar.
Kollektivet
Thomas Vinterberg / Danmark / 2016 / 101 min / Betyg 4.1
Ett ömsint skildrat kärlekskaos i danskt kollektiv på sjuttiotalet. Med regissören Vinterberg som bl.a. gjort Festen och Trine Dyrholm i en av rollerna kan det nog inte gå fel. Dyrholm är känd från TV-serien Arvingarna där hon spelade storasyster Gro.
Julieta
Pedro Almodóvar / Spanien / 2016 / 96 min / Betyg 4.3 Årsmöte börjar 18:00
Julieta bor i Madrid med sin dotter Antia. Sorgen efter maken och fadern för dem bara längre ifrån varandra och när Antia fyller 18 lämnar hon Julieta, utan någon förklaring. ännu en film om sårbara, starka kvinnor från Almodóvar.
Bumerang
Francois Favrat / Frankrike / 2016 / 105 min / Betyg 4.2
Antoine gräver i sitt förflutna i vilket hans mamma dog under mystiska omständigheter 30 år tidigare. Tillsammans med sin syster till upptäcker han flera detaljer som får honom att tvivla att moderns död var en olycka. I svindlande vackra miljöer nystas gåtan upp bit för bit.
En vansinnig idé
Robert Guédiguian / Frankrike / 2015 / 134 min / Betyg 4.3
Aram, en ung armenisk aktivist spränger den turkiske ambassadören i luften. En annan ung man, Gilles, som råkar passera platsen skadas allvarligt. Aram flyr till Beirut och hans mor söker upp Gilles får att be om ursäkt får sin son. En udda och oväntad vänskap utvecklas emellan dem.
Bortom Lampedusa
Gianfranco Rosi / Italien / 2016 / 108 min / Betyg 3.2
Stark dokumentär som vann Guldbjörnen i Berlin 2016. Samuele är tolv år och bor på en ö mitt i havet. Han går i skolan, skjuter slangbella och är en riktig landkrabba. ön han bor på heter Lampedusa och är den yttersta symbolen får Europas gränser.
Dagen efter denna
Mia Hansen-Löve / Frankrike / 2016 / 100 min / Betyg 3.2
Isabelle Huppert briljerar som krass filosofilärare i detta ljuvligt flödande krisdrama som skildrar känslor utan att bli sentimental. När såg ni senast en skildring på film om en knivskarp, intellektuell kvinna som älskar sitt arbete och som lever får det?Ej valda filmer, vårterminen 2017

Vågen
Roar Uthaug / Norge / 2015 / 105 min
Det lilla samhället Tafjord utplånades 1934 av 80 meter höga flodvågor efter att delar av fjället rasat ned i fjorden. Geologerna är ense om att samma kan ske med det näraliggande Geiranger. Med en mycket mindre budget än Hollywood skapar Norge Nordens första katastroffilm.
När Marnie var där
Hiromasa Yonebayashi / Japan / 2014 / 103 min
Vackert animerad japansk film om den ensamma och rotlösa fosterhemsflickan Anna. Under en sommarvistelse lär Anna känna den gåtfulla flickan Marnie, som hjälper henne att finna sina rötter och förstå vem hon själv är.
Medan vi drömde
Andreas Dresen / Tyskland / 2016 / 117 min
”Medan vi drömde” är en tidskapsel som landat i undergroundkulturens Leipzig efter muren. Den är konventionellt berättad men med hög igenkänningsfaktor och bygger på författaren Clemens Meyers hyllade roman med samma namn.
Café Society
Woody Allen / USA / 2016 / 96 min
En komedi från New York och Hollywood under 30-talet, en period av pulserande nattliv, filmstjärnor, playboys, gangsters, fantastisk musik och mycket glamour. Den judiske arbetarsonen Bobby prövar lyckan i Beverly Hills, där bland annat morbror Phil håller hov vid poolkanten.
Dheepan
Jacques Audiard / Frankrike / 2015 / 109 min
Dheepan är en f.d. soldat i de Tamilska tigrarna. För att kunna fly från krigets Sri Lanka bildar han en låtsasfamilj med två andra främmande flyktingar. De hamnar tillslut i en nedgången Parisförort där en annan slags krigszon råder.
Right now, wrong then
Hong Sangsoo / Sydkorea / 2015 / 121 min
Vinnare av Guldleoparden på Locarno Film Festival 2015. Den kände filmregissören åkar komma en dag för tidigt till en visning. Han stöter han ihop med en ung kvinna som aldrig sett hans filmer. Plötsligt börjar hela historien om från början. Men med ett lite annorlunda händelseförlopp.