Filmer visade under vårterminen 2016

19/1 Mandarinodlaren
Zaza Urushadze / Georgien,Estland / 2015 / 87 min
Detta är en ömsint och personlig film om vänskap i krigets skugga. Filmen utspelar sig i en bergsby under kriget i Abchazien 1992 där en äldre man vägrar att lämna sin mandarinodling trots faran att stanna kvar i närheten av striderna.
26/1 Min vän Antoine
Pierre Salvadori / Frankrike / 2014  / 97 min
En tystlåten och ensam fastighetsskötare blir bekant med en av de inneboende, den ångestdrabbade Mathilde. Tillsammans knyter de vänskapsband som mycket väl kan rädda dem från att bli galna. En ömsint historia om ensamhet, ångest och heroin men som också lyckas vara hoppfull och rolig.
9/2 Familjen Bélier
Eric Lartigau / Frankrike / 2014 / 105 min
Tonåriga Pula har en fantastisk sångröst men hennes döva föräldrar förstår sig inte på dotterns drömmar. Ska hon välja tryggheten på landet eller sitt eget liv? Filmen gestaltar vuxenblivande med musik och humor och är ett strålande exempel på hur bra fransmännen är på publikfriande feelgood med kvalitet.
16/2 Hemkomsten
Zhang Yimou / Kina / 2015 / 109 min
Berättelsen utspelar sig efter kulturrevolutionens år i Kina. Det är ett sorgligt, kärleksfullt och vackert drama som kretsar runt en familjs kamp för försoning efter ett stort svek.
1/3 Marshland
Alberto Rodriguez / Spanien / 2015 / 105 min
1980, i ett Spanien fortfarande sargat av Franco, ligger en liten stad i de södra träskmarkerna. Där har skett flera otäcka mord på unga flickor och två av landets bästa poliser sänds dit. Med olika arbetssätt måste de lyckas lösa mordgåtan i ett samhälle präglat av ett mörkt förflutet.
15/3 Himmel över Havanna
Laurent Cantet / Cuba-Frankrike / 2015 / 95 min
Ett humanistiskt laddat närporträtt av fem gamla ungdomsvänner som återförenas på en takterrass i Havanna. Anledningen till träffen är Amadeos hemkomst efter sexton års exil i Spanien. En gång var han en firad författare, men har sedan han lämnade Kuba inte kunnat skriva en rad.
22/3 Om hästar och män
Benedikt Erlingsson / Island / 2013 / 81 min Årsmöte börjar 18:00
När våren och kärleken drabbar både hästar och hästägare kan allt hända och samtidigt blänker grannarnas kikare nyfiket över fälten. Färgstark komedi med det storslagna isländska landskapet skickligt fångat i ett vackert foto.
5/4 Rättegången. Amsalem vs Amsalem
Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz / Israel / 2014 / 115 min
Det moderna Israel har nästan samma religiösa regler som under det ottomanska rikets tid. Skildringen av Viviane Amsalems fem år långa kamp för att förmå sin man att bevilja henne skilsmässa är ett mycket laddat kammarspel. Det är inte tråkigt en sekund, även om man helst skulle vilja slippa ut ur det där rummet och ta Viviane med sig.
19/4 Pride
Matthew Warchus / Storbritannien / 2014 / 115 min
1984, den brittiska gruvstrejken har dragit ut på tiden. För arbetarna i den Walesiska byn Dulais börjar det ekonomiska läget bli desperat. Men lösningen kommer från oväntat håll. Ett gäng Londonbaserade gay-aktivister bestämmer sig för att hjälpa till.
3/5 Life in a Fishbowl
Baldvin Zophoníasson / Island / 2014 / 130 min OBS: Filmen börjar 18:00
En alkoholiserad poet, en ensamstående mamma och en finansman möts och skildras mot bakgrund av den isländska finanskrisen i ett regntungt Reykjavik. Med djupt tecknad karaktärsskildring läggs handlingen ut i pusselbitar som inte förrän i finalen helt faller på plats i en hel bild.Ej valda filmer, vårterminen 2016

Single, Married, Divorced
Elie Khalife / Libanon / 2014 / 100 min
En libanesisk social komedi om fyra väninnor som börjar närma sig 40. De är smarta, intressanta, roliga och har lyckats med karriären, men är fortfarande ogifta. Det sociala trycket att gifta sig ökar. Liksom många libaneser så pendlar de mellan traditioner och modernitet.
En lugn stund
Patrice Leconte / 2015 / Frankrike / 79 min
Michel, passionerad jazzfantast, hittar en sällsynt vinylskiva på en loppis. Eftersom han aldrig lämnas ifred, alla vill honom alltid något, så får han ingen ro att lyssna. Men han har en plan… Fransk feelgood-komedi!
Unga Sophie Bell
Amanda Adolfsson / Sverige / 2014 / 84 min
Studenten är avklarad och nu väntar äventyr i Berlin för barndoms-vännerna Sophie och Alice. Men Sophie tvekar, så efter ett gräl beger den impulsiva Alice sig av själv – och försvinner mystiskt. Förtvivlad följer Sophie efter för att ta reda på vad som egentligen hänt.
Förvaret
Anna Persson & Shaon Chakraborty / Sverige / 2015 / 99 min
En hyllad dokumentär inifrån Migrationsverkets förvar i Flen där människor hålls inlåsta i väntan på avvisning. Fånge och vakt är i varandras närhet dygnet runt. Samtalar under sömnlösa nätter och spelar fotboll under heta sommardagar.