Filmer visade under vårterminen 2015

20/1 Två dagar en natt
Jean-Pierre och Luc Dardenne / Belg, Fra, Italien / 2014 / 95 min
När Sandra, efter en sjukskrivning, kommer tillbaka har ledningen låtit personalen rösta om de vill ha kvar sin bonus eller om Sandra ska få vara kvar. De väljer pengarna. Men Sandra får en chans - hon har två dagar och en natt på sig att övertala sina kollegor att ändra sig.
27/1 Still life
Uberto Pasolini / England / 2013 / 87 min
John May (spelad av Eddie Marsan) tjänsteman med uppgift att arrangera begravningar för personer utan anhöriga. Ett arbete May tar på fullt allvar, helt i onödan enligt hans chef. Enheten läggs ner. Inför sin sista begravning börjar John May leva upp. Ett mästerverk!
10/2 Muren
Hany Abu-Assad / Palestina / 2013 / 96 min OBS ändrat datum
Huvudpersonen i "Muren" är Omar, en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. En berättelse om kamp för frihet och rättvisa. Men också om kärlek och problem när vägen spärras av en åtta meter hög mur!
24/2 Optimisterna
Gunhild Vethagen Magnora / Sverige, Norge / 2013 / 93 min OBS ändrat datum. Presentationen börjar kl 18:00
Optimisterna är ett ovanligt volleybollag från Hamar i Norge. Laget som har tränat tillsammans i 40 år består av kvinnor mellan 66 och 98 år. Nu vill de spela en riktig match och ryktet säger att det finns ett svenskt herrlag där den äldste bara är 90 år!
10/3 Idag
Alain Gomis / Frankrike, Senegal / 2012 / 86 min Årsmöte
Det är Satchés sista dag i livet och han vet det, men det är inget vanligt drama, mer som en tänkvärd och vacker dröm. Vad gör man med de sista timmarna av sitt liv? Vad gjorde man de år man lagt bakom sig? Satché gestaltas med tyngd av hiphopartisten och Spoken word-artisten Saul Williams. Cinemafrica-vinnare 2013.
24/3 Omar dödade mig
Roschdy Zem / Frankrike, Marocko / 2011 / 85 min
En spännande och effektfullt berättad film byggd på en verklig händelse. 1991 hittas en rik änka mördad. Efter en slarvig rättsprocess döms hennes marockanske trädgårdsmästare, Omar Raddad för mord. Bevisen för hans oskuld hopar sig, men rättsväsendet vägrar lyssna.
7/4 The Lunchbox
Ritesh Batra / Indien / 2013 / 105 min
Mumbais 5000 ”Lunchlådeservice” levererar 170000 lådor varje dag - och endast en på miljonen kommer på avvägar! En fellevererad lunchlåda sammanför två mycket olika öden. Änklingen Sajaan och hemmafrun Ila i en humoristisk och rörande brevväxling fylld av hopp inför framtiden.
21/4 Excuse my French
Amr Salama / Egypten / 2014 / 99 min
En kristen pojke blir tvungen att flytta från sin privata skola till en kommunal, när hans far oväntat dör. Där tar alla förgivet att han är muslim och han vågar inte säga sanningen. Det är en film gjord med glimten i ögat och en stor portion humor, och är fantastiskt charmig.
5/5 En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Roy Andersson / Sverige / 2014 / 101 min
Sånger från andra våningen och Du levande har fått en uppföljare. Roy Andersson är tillbaka med sitt enastående bildspråk och sin underfundiga samhällsskildring. Missa inte det.