Filmer visade under vårterminen 2014

21/1 Återträffen
Anna Odell / Sverige / 2013 / 90 min
När Anna, som mobbats under sin skoltid upptäckte att hon inte var bjuden på återträffen med sin grundskoleklass, gjorde hon en film istället - om vad de gamla klasskamraterna kan var rädda för. Utsågs till ”Bästa debutfilm” under kritikerveckan på filmfestivalen i Venedig.
4/2 Stories We Tell
Sarah Polley / Kanada / 2012 / 108 min
Regissören Sarah Polley bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får sätta ord på sina upplevelser av livet, uppväxten och den stora familjehemligheten.
11/2 Turinhästen
Béla Tarr / Ungern, Tyskland / 2011 / 146 min
Turinhästen är en historia om en far och en dotter. Filmen har sitt namn efter en händelse i filosofen Nietzsches liv, som har kallats turinhästen. Svenska Dagbladets recensent uppmanar: ”Se Turinhästen på det sätt den ska” – det vill säga på bio.
4/3 Frances Ha
Noah Baumbach / USA / 2013 / 86 min
En rolig, lekfull och intelligent berättelse om en udda kvinna på vift i New York. Manuset är extremt dialogdrivet och fullt med kulturreferenser. Vår förvirrade prinsessa försöker hitta sin plats i tillvaron på ett mycket charmigt sätt.
18/3 Lore
Cate Shortland / Australien, Tyskland / 105 min
När Hitler skjuter sig i bunkern måste en familj bryta upp från sitt hem i sydvästra Tyskland och ta sig till mormor i norr. Lore, äldst i syskonskaran får föra de fyra småsyskonen tvärs över det sönder-fallande landet. Under resan blir den lillgamla storasysterns med hängselkjol en arg ung kvinna. Grym men fascinerande vandring!
1/4 Inte Bara Honung
Markus Imhoof / Schweiz / 2012 / 90 min
Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör. Inte bara honung är Schweiz bidrag till Oscars-galan 2014
8/4 Förtrollad av Paris
Agnès Jaouis / Frankrike / 2012 / 108 min
Det är sedvanligt franskt relationsprat på film, varligt infogat i en funktionell och följsam form. Den unga, vackra Laura saknar kärlek i sitt liv och söker vägledning i drömtydning och spådom. På en studentbal får hon syn på Sandro
22/4 Bakom Stängda Dörrar
Ozon / Frankrike / 2012 / 105 min
Claude får som uppgift av sin fransklärare att skriva om helgen. Han beskriver då sin klasskamrats familjeliv med alla intressanta detaljer. Hans lärare kan inte sluta läsa, även om han inser det olämpliga i det, och Claude fortsätter att skriva. Med bl a Kristin Scott Thomas.
6/5 The Grandmaster
WongKar-wai / Kina / 2013 / 123 min
Filmen var årets öppningsfilm på Berlins internationella filmfestival och tog hela 9 år att färdigställa. Året är 1936 i södra Kina. Gong Baosen ska pensioneras och utmanar en yngre man att överta titeln som kung fu-mästare. Ip Man - som i verkliga livet lärde upp Bruce Lee !