Filmer visade under vårterminen 2013

24/1 Jag med
Álvaro Pastor & Antonio Naharro / Spanien / 2011 / 103 min
När en akademiker med Downs syndrom kommer till sin första dag på jobbet frågar hans kollega om han är där med sina föräldrar eller om han gått fel. Spansk romantik med varmt hjärta.
7/2 Flykten från Bastøy
Marius Holst / Norge / 2011 / 116 min
Stellan Skarsgård gör en roll i klass med Järegård som föreståndare på en fostransanstalt för pojkar på en ö i Oslofjorden år 1915. Men pennalismen driver fram ett upplopp. Filmen bygger på en verklig händelse från en tid med en syn på uppfostran lika kall som de isigt vackra bilderna av ett kargt kustlandskap.
14/2 Séraphine
Martin Provost / Frankrike / 2008 / 125 min
Séraphine är den sanna historien om en medelålders kvinna som arbetar som hembiträde i en liten stad i Frankrike. Hon anses vara lite egen, och sin lediga tid ägnar hon åt måleri.
7/3 2 dagar i New York
Julie Delpy / Frankrike USA / 2012 / 91 min
I uppföljaren till 2 dagar i Paris är Marion nu i Manhattan och lever ihop med radiovärden Mingus. De får besök av Marions pappa och syster med pojkvän. Snart drömmer Mingus mardrömmar om svärfamiljen. Julie Delpy driver friskt med alla klichéer om amerikansk sexualskräck och franska nymfomaner som frossar i croissanter och korv. Underbart rolig!
21/3 The Lady
Luc Besson/ Frankrike Storbritannien / 2011 / 132 min
Aung San Suu Kyi är politiker, fredspristagare och en av världens mest kända politiska fångar. Vi får följa Aungs livsval mellan en fortsatt kamp i Burma och att lämna sin svårt sjuke man med sönerna i England.
11/4 Barbara
Christian Petzold / Tyskland / 2012 / 105 min
Östtyskland 1980. En kvinnlig läkare förvisas till en mindre stad. Hon anses ha fel åsikter och den lokala säkerhetspolisen håller uppsikt över henne. En lågmäld men intensiv skildring av ett slutet samhälle och hur känslor förvrids och pressas ner under ständig övervakning. En stark skildring av en människa som längtar ut.
18/4 Källan
Radu Mihaileanu / Frankrike, Marocko, Belgien / 2012 / 124 min
Några kvinnor gör uppror mot gamla oskrivna lagar i en nordafrikans by, med en kärleksstrejk. Traditionsenligt tar männen till våld, medan kvinnorna tar till list. Filmen är feministisk, gripande, humoristisk och mycket underhållande.
2/5 Nawals Hemlighet
Dennis Villeneuve / Kanada,Frankrike / 2010 / 130 min
Två vuxna barn förlorar sin mor, som lämnar ett märkligt testamente. De reser till moderns hemland, någonstans i Mellanöstern, och får ta del av en omtumlande familjehistoria.
16/5 Take this Waltz
Sarah Polley / USA / 2012 / 114 min
Michelle Williams är fenomenal på att fånga kluven kärlek i Polleys kärleksdrama från Toronto. Dialogen är mästerligt flytande. Två förstklassiga komiker, Seth Rogen och Sarah Silverman tar ned berättelsen på jorden.