Filmer visade under höstterminen 2017

29/8 Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv
Juho Kuosmanen / Finland, Sverige / 2017 / 92 min / Betyg 3.5
Sommaren 1962 har Olli Mäki chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Allt han behöver göra är att gå ner i vikt. Men - han förälskar sig i Raija, grannflickan. En ljus berättelse i svart-vitt som handlar mer om kärlek än boxning. 60-talsmiljöerna skimrar romantiskt. En film om en omotiverad idrottsman med integritet och humor.
12/9 I am not your negro
Raoul Peck / USA / 2016 / 93 min / Betyg 4.4
James Baldwins författarskap står i fokus för en film som spänner en båge mellan mördade medborgarrättsledare och dagens polisvåld. En mäktig och omvälvande essäflm. Baldwin är oförsonlig mot tomheten, dumheten och omognaden i en dominerande amerikansk kultur.
19/9 Den okända flickan
Jean Pierre och Luc Dardenne / Belgien / 2017 / 113 min / Betyg 3.8
Jenny, en ung läkare, har precis stängt sin mottagning när det ringer på dörren. Hon öppnar inte och nästa dag får hon veta att en ung flicka hittats död i närheten. Ingen vet vem flickan är och Jenny fylls av skuldkänslor. Hon försöker ta reda på vem flickan var och vad som hände henne. En tät historia om moral och ansvar.
3/10 Min arabiska vår
Mohamed Ben Attia / Tunisien, Belgien, Frankrike / 2017 / 88 min / Betyg 3.2
Hedi lever ett ordnat liv i Tunisien, utan utrymme för överraskningar. Han har en överbeskyddande mamma som planerat hela hans liv. T.o.m. bröllopet är bestämt! Men så skickas han av sin chef till grannstaden vid kusten, och träffar danserskan Rim. Längtan efter att förändra sitt liv vaknar.
10/10 Efter stormen
Hirokazu Kore-eda / Japan / 2016 / 117 min / Betyg 3.0
Ryotas dagar som prisbelönad författare är långt borta, nu försörjer han sig som privatdetektiv och slösar bort det mesta han tjänar på spel. Han kämpar för att återknyta kontakten med sin son, men varken hans mor eller ex-fru litar på honom längre. En stormig sommarnatt får Ryota chansen att visa att han för en gångs skull menar allvar.
24/10 Spotlight
Thomas McCarthy / USA / 2016 / 129 min / Betyg 4.6
Baserad på den sanna historien om några journalister på tidningen Boston Globe som avslöjade en omfattande pedofilhärva inom den Katolska kyrkan. De vann Pulitzer-priset 2003 för detta.
7/11 Little men
Ira Sachs / USA, Grekland / 2016 / 85 min / Betyg 3.2
Jake och Tony är väldigt olika men blir lite oväntat bästa vänner. Men hur ska de kunna fortsätta vara vänner när deras familjer börjar bråka med varandra? Det är det centrala temat i den hyllade amerikanska indiefilmen "Little men". Det är en film som med små medel andas humanism och melankoli.
14/11 Ljus i natten
Aki Kaurismäki / Finland / 2017 / 98 min / Betyg 4.1
Det är värme och medmänsklighet. Det är nostalgi. Det är politisk sprängkraft. Det är Aki Kaurismäki när han är som bäst.
28/11 Idol
Hany Abu-Assad / Palestina / 2015 / 100 min / Betyg 3.9
Mohammed växer upp i det tuffa vardagslivet i Gaza med drömmer om en musikerkarriär. En dag bestämmer han sig för att satsa allt för att ta sig till uttagningarna av Idol. Utan en giltig anmälan till tävlingen tar han sig till Kairo i Egypten och ända till finalen i Beirut där han vinner Arab Idol 2013. En sann och livsbejakande film.
5/12 Paterson
Jim Jarmusch / USA / 2016 / 118 min / Betyg 3.3
En busschaufförs vardag skildras med finstämd dramatik. Han iakttar människor och tjuvlyssnar på deras samtal i en mycket poetiskt, harmonisk och melankolisk film.

Ej valda filmer, hösterminen 2017

American honey
Andrea Arnold / USA / 2016 / 163 min
American Honey är en magisk, mystisk USA-turne´ med lysande soundtrack. Den är en tonsäker skildring av ung kvinnlig frigörelse. Andrea Arnold (Fishtank bl.a.) har skrivit manus och regisserat. Här etablerar hon en sorts hjärtskärande hopplöshet som man associerar med USA:s fattigdomsflickor.
Mr GAGA
Tomer Heymann / Israel / 2015 / 100 min
En film om den moderna dansens mest kontroversiella och hyllade förgrundsgestalter Ohad Naharin. Ett levande porträtt av en konstnär som inte är rädd för att provocera.
Aquarius
Kleber Mendonca Filho / Brasilien / 2017 / 142 min
Clara är en 65-årig pensionerad musikkritiker och änka, men också den sista lägenhetsinnehavaren i Aquarius, ett tvåvåningskomplex från 1940-talet. Clara vägrar att sälja och henne kamp ger lite färg i vardagen och får henne att tänka tillbaka på sitt liv, sin kärlek och musiken. Sonia Braga är magnifik i huvudrollen.
Den röda filmen
Krzysztof Kieslowski / Frankrike, Polen / 1994 / 96 min
Till det yttre en enkel historia om människors svårighet att mötas och hur telefonen tycks spela större roll än det personliga mötet. Genom kryss- och parallellklipp anar vi successivt de möten som kommer att äga rum och så förs handlingen steg för steg framåt. Med suverän känsla för ljud och bild formar Kieslowski en lågmäld och vacker film.
Djupet
Baltasar Kormákur / Island / 2012 / 93 min
Verklighetsbaserad film om en isländsk fiskare 1984 som efter en förlisning utan skador överlevde sex timmar i fyragradigt vatten. Fallet väckte stor uppmärksamhet och ledde till stort engagemang i vetenskapliga kretsar. Mitt i allt står fiskaren som bara vill ha lugn och ro och återvända till sin båt.
Min faster i Sarajevo
Goran Kapetanovic / Sverige / 2016 / 57 min
Zlatans enda kontakt med Bosnien sen kriget är pengarna han skickar till sin gamla fasters hemhjälp. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter. Zlatan försöker stoppa henne, men befinner sig plötsligt i en taxi tillsammans med Anja på väg från flygplatsen in mot Sarajevo.