Filmer visade under höstterminen 2016

30/8 Anomalisa
Charlie Kaufman / USA / 2015 / 90 min
En medelålders mans trasiga själ illustreras här i en ”stop motion film”. Resultatet blir en mycket originell dockfilm för vuxna. Grå trist vardag balanseras med surrealistisk förvirring. Det är vackert, underhållande, unikt och ack så vemodigt.
13/9 Mustang
Deniz Gamze Ergu^ven/ Turkiet, Frankrike / 2015 / 97 min
Fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Rykten om flickorna sprids och växer till oanade proportioner. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran.
27/9 Svenskdjävel
Ronnie Sandahl / Sverige, Norge / 2014 / 97 min
I den här filmen vi får följa svenska Dino på hennes väg som arbets- sökande i Oslo. Nästan som när Norsk TV uppmärksammade 15 svenska ungdomar som var och en betalade 3000 kronor i månaden för att dela en trerumslägenhet i Oslo och som arbetade på en fabrik.
11/10 Systrarna
Hirokazu Kore-Eda / Japan / 2015 / 128 min
En mycket varm och stillsam film om fyra systrar, som bygger på mangaserien Umimachi diary. årstider och matens plats i berättelsen visar på Kore-edas förhållningssätt till filmskapandet där ingen karaktär är en isolerad ö utan en del av ett större sammanhang.
18/10 Melbourne
Nima Javidi / Iran / 2015 / 91 min
Tänk att en liten vit lögn kan ställa till med så oerhörda komplikationer. Det får ett par boendes i Teheran erfara när de håller på att göra sig redo för att ta flyget till sitt nya hem i Australien. Ett starkt och välspelat drama där man sitter på nålar filmen igenom.
25/10 Wolfpack
Chrystal Moselle / USA / 2015 / 80 min
Sju bröder växer upp isolerade i en lägenhet på Manhattan och deras enda kontakt med omvärlden är genom pappans DVD-samling. Deras `trygga ´ värld skakas om när en av bröderna tar sig ut ur lägenheten och deras liv träder in i en ny fas. En dokumentär med mycket glädje
8/11 Sauls son
Laszlo Nemes / Frankrike, Ungern / 2016 / 107 min
Det är Auschwitz-Birkenau 1944 och ryssarna närmar sig. Saul tillhör ett så kallat Sonderkommando, de koncentrationslägerfångar som kunde skjuta upp sin egen död genom att vara en behjälplig kugge i maskineriet. Hos Saul finns ingen plats för hopp.
15/11 Tracks
John Curran / Australien / 2013 / 112 min
1977 korsade Robyn Davidson ensam den australiska kontinenten på kamelrygg. Bortsett från några möten med aboriginer och en fotograf från National Geographic var hon ensam med sina djur. Filmen bygger på hennes bok med samma namn som filmen.
22/11 Taxi Teheran
Jafar Panahi / Iran / 2015 / 82 min
Panahi får inte filma i Iran, men vann ändå en Guldbjörn i Berlin för sin underhållande fejkdokumentär. I ”Taxi Teheran” förvandlar han sin bil till en mobil filmstudio, med sig själv som en något disträ och allt annat än trafiksäker taxichaufför. Det är lekfullt och underhållande.
6/12 Den andra mamman
Anna Muylaert/ Brasilien / 2015 / 112 min
Hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. När den snart vuxna dottern, som vuxit upp på annat håll, dyker upp, ställs alla outtalade klassbarriärer på ända och kaos uppstår. Vinnare av publikens pris på Berlin Film Festival 2015 och publikpriset på Göteborg Film Festival 2016.

Ej valda filmer, höstterminen 2016

Mia Madre
Nani Moretti / Italien / 2015 / 106 min
Regissören Margherita är mitt i inspelningen av en film men den verkliga dramatiken i Margheritas liv utspelas långt ifrån film- inspelningen. En träffsäker film om vardagens svårigheter, roande och upprörande. Vann juryns stora pris i Cannes 2015.
Marknadens lag
Ste´phane Brize´ / Frankrike / 2015 / 93 min
Stenhård kamp för värdigt liv på nybrutal arbetsmarknad.. Det är Vincent Lindon andra film med samma regissör. Brize´s socialrealism påminner om bröderna Dardennes – här finns kompakt mörker och men också ett hopp om att det finns människor med integritet.
Louder than bombs
Joachim Trier/ USA / 2015/109 min
Hyllade norrmannen Joachim Trier gör internationell debut med ett starkt sorgedrama som är komplext och finkänsligt. Trots den bullriga titeln är det här en tyst film. Det handlar om en pappa (Gabriel Byrne), två söner och en mamma (Isabelle Hupert) som visserligen är död, men som ändå är med både i tillbakablickar och som plötslig närvaro.
Yarden
Måns Månsson / Sverige, Tyskland / 2016 / 80 min
Efter Kristian Lundbergs självbiografiska roman. Huvudpersonen, en författare, tvingas ta arbete som timanställd i Malmö hamn. En existentiell nedstigning i arbetslivets absoluta botten. Ett slags modernt statarliv. Hur påverkar det honom och hans familj?
Assassin
Hou Hsiao-Hsien / Kina, Taiwan, Hongkong / 2016 / 105 min
800-talets Kina. En 10-årig flicka kidnappas och uppfostras till en skicklig lönnmördare. En dag återvänder hon och tvingas möta sina föräldrar. Hon får också ett svårt uppdrag. Ett uppdrag som tvingar henne att välja mellan kärleken och traditionerna.
Under sanden
Martin Zandvliet / Danmark, Tyskland / 2016 / 100 min
Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark för att desarmera de två millioner minor den danska västkusten. Kommandot över gruppen är sergeant Rasmussen. En olycka som får honom att byta bild av fienden.