Filmer visade under höstterminen 2015

25/8 Ida
Pawel Pawlikowski / Polen / 2013 / 80 min
Det är tidigt 60-tal. Ida som är uppvuxen på ett kloster uppmanas att ge sig ut och söka sina rötter. Hon letar upp sin moster och de ger sig ut på en existentiell resa. Ärren efter kriget är ännu inte läkta. Detta är en fantastisk vacker och gripande film med många bottnar. Poesi helt enkelt.
8/9 Black coal, thin ice
Yi´nan Diao / Kina / 2014 / 106 min
Egensinnigt morddrama i snöigt Peking. Filmen känns som en gammal noir-historia som ändå verkar alldeles ny och oväntad. En elegant berättad historia. Människorna och staden är viktigare än vem som har gjort vad med vem. Man kan jämföra den med gamla franska filmer och Aki Kaurismäkis filmer. Den vann Silverbjörnen i Berlin.
22/9 Dear white people
Justin Simien / USA / 2014 / 108 min
En amerikansk collegefilm i alternativ tappning som uppmärksammar rasistiska strukturer i samhället. Vi får se händelserna från fyra olika personers perspektiv. Här skildras kulturkrockarna mellan svarta och vita med en rejäl satirisk glimt i ögat.
6/10 Leviatan
Andrej Zvjagintsev / Ryssland / 2015 / 141 min / Börjar 18:00
En mäktig biblisk berättelse om den lilla människan och den stora maktlösheten. Om den enkle mekanikern Kolja som bor vid det stora Barents hav. Men någon vill åt marken där hans hus står.
13/10 Min ungdoms kärlek
Mia Hansen-Löve / Frankrike, Tyskland / 2012 / 110 min
Den har kallats en fransk variant av Roy Anderssons En kärlekshistoria. Camilles och Sullivans kärleksrelation i ungdomen fortsätter att beröra dem. Deras vägar möts och skiljs, men förälskelsen vill flamma upp igen. Varmt, vackert och franskt.
20/10 Blind
Eskil Vogt / Norge / 2015 / 96 min
Det här är en originell och intelligent film om en kvinna som mystiskt förlorat synen och låser in sig i sin lägenhet. Där skapar hon sitt eget universum och låter tankarna vandra fritt. Vad är dröm och vad är verklighet? Filmen har många bottnar och kräver full koncentration.
3/11 Timbuktu
Abderrahmane Sissako / Mauretanien / 2015 / 100 min
Kampen mellan jihadister och det civila muslimska samhället i Mali. Den rör sig mellan drömsk skönhet, varm medmänsklighet och stenhård politisk verklighet. Ingen kan förbli oberörd!
17/11 Sagan om princessan Kaguya
Isao Takahata / Japan / 2013 / 147 min / Börjar 18:00
Vacker filmatisering av japansk folksaga från 900-talet om bambuhuggaren Okina som hittar ett spädbarn i ett bambuskott. Ett mästerverk av handmålade bilder i pastellfärger som både hyllar feminismen och människans frihet.
1/12/ The good lie
Philippe Falardeau / USA / 2014 / 110 min
Ett gripande verklighetsinspirerat feelgood-drama med Reese Witherspoon som får oss att förstå hur viktigt det är att våga släppa in människor vi inte känner i våra liv. Ett antal flyktingar från Kakuma får komma till USA. Inneboende godhet i både manus, dialog, regi och skådespeleri gör att man tror på humanism och det bästa i människan.
8/12 Mommy
Xavier Dolan / Kanada / 2015 / 140 min / Börjar 18:00
En tragedi om en mor och en son. Sonen är påfrestande, manisk, problemfylld men charmig. Modern är stark, arbetslös och vill se yngre än hon är. Hon verkar sämst lämpad att ta hand om sonen.

Ej valda filmer, höstterminen 2015

Moln över Sils Maria
Olivier Assayas / Frankrike /2014 / 124 min
En skådespelerska och hennes assistent jobbar tillsammans med en kommande pjäs (Juliette Binoche och Kristen Stewart). Det blir en blandning av nu och då, av den stora stjärnans samtida vardagligheter och minnesbilder, av referenser och ekon från andra tider och andra filmer.
Wild Tales
Damián Szifron / Argentina / 2014 / 115 min
Temat hämnd utforskas i sex variationer i Argentinas bidrag till årets Oscarsgala. En färgglad, rolig och helt oemotståndlig episodfilm som tagit världen med storm. De olika berättelserna utgår från en korrupt och allmänt frustrerande argentinsk samtid och handlar om hur djuret i människan släpps fram när man till slut ger igen.
Parkland
Peter Landesman / USA / 2013 / 94 min
De flesta filmatiseringar av Kennedymordet är dramatiska berättelser om själva dådet. Den här mera lågmälda historien fokuserar på människorna runt omkring och hur de berörs. Sjukhuspersonalen, livvakterna, Jacqueline Kennedy, Lee Harvey Oswalds familj, vicepresidenten och andra som fick sina liv förändrade den dagen.
Girlhood
Céline Sciamma / Frankrike / 2014 / 112 min
Tonårstjejen Marieme bor i en av Paris förorter med sort ansvar för sina småsyskon när mamma jobbar. Med stöd av till ett tjejgäng gör hon uppror mot sin familj och framför allt sin storebror men märker snart att hon hennes vägval kanske blev fel.
Varje gång jag ser dig
Hoje Eu Quero Voltar Sozinho / Brasilien / 2014 / 95 min
Leo är en blind tonåring som drömmer om ett självständigt liv. När Gabriel börjar i hans klass börjar Leo sakta förstå vad kärlek är. En taktil filmupplevelse där känslan att vara ung och förväntansfull känns i hela kroppen.