Filmer visade under höstterminen 2013

27/8 Kvartetten / Quartet
Dustin Hoffman / Storbritannien / 2012 / 97 min
Charmigt och roligt om ett ålderdomshem på den engelska landsbygden för gamla divor och skådespelare. För att samla in pengar till hemmet väcker de falnade stjärnorna än en gång liv i avsomnade talanger och sätter upp Verdis Rigoletto. En glad källa till skratt i höst som också bjuder på fin operamusik.
10/9 Faro
Fredrik Edfeldt / Sverige / 2013 / 90 min
Det här är en kärleksförklaring till naturen. När polisen kommer och skall hämta den mordmisstänkte pappan, flyr han ut i skogen med sin dotter. Naturen är som en enda stor öppen famn i motsats till lagens okänsliga armar. Men det handlar om att överleva. En film med vemodigt och vackert foto.
24/9 Den gröna cykeln
Haifaa Al Mansour / Saudiarabien / 2012 / 98 min
Filmen om en flicka och hennes dröm om att äga en grön cykel, men för en tioåring som bor i Saudiarabien är det ungefär som att drömma om egen rymdraket. Den är landets första film regisserad av en kvinna och är som en egen liten motståndsarmé. Huvudpersonen anför den stillsamma kvinnorevolutionen.
8/10 Paraden
Srdjan Dragojevic / Serbien, Kroatien / 2011 / 115min
En serbisk före detta gangster ska gifta sig. Flickvännen kontaktar en bröllopsarrangör, som egentligen helst vill ordna en prideparad. Detta blir upptakten till en rolig och skicklig lek med stereotyper. Machokultur kontra gaykultur, inklusive spänningarna mellan de olika kulturerna på Balkan.
22/10 Rust and bone
Jacques Audiard / Belgien, Frankrike / 2012 / 120 min
Hur kan en olycka skildras så vackert som i filmens inledningsscen med den svartvita späckhuggaren och hans kvinnliga tränare! Men efteråt – hur kan Stephanie gå vidare? När hon är som längst ner möter hon Ali, slagskämpen, våldsam och oansvarig.
5/11 Hannah Arendt
Margarethe Von Trotta / Tyskland / 2012 / 113 min
Vi möter Hannah Arendt, tysk-judisk filosof, när hon ska bevaka rättegången mot Eichmann för The New Yorker. Hur ser ondskan ut? Arendt väljer att besvara frågan med att Eichmann bara var en plikttrogen byråkrat, en representant för det hon kallar ”den banala ondskan”. Hennes tankar väcker stor indignation både i Israel och i västvärlden.
12/11 Det är bara förnamnet / Le Prénom
Alexandre de la Patellière, Matthieu Delaporte / Frankrike / 2012 / 109 min
Vincent, en blivande pappa i 40-årsåldern, är bjuden på middag hos sin syster och svåger tillsammans med en barndomsvän. I väntan på Vincents ständigt försenade unga fru blir han ansatt av muntra och nyfikna frågor om sin annalkande roll som pappa. Men på frågan om han redan valt namn åt barnet ger han ett svar som får en stor uppståndelse i sällskapet. En välspelad komedi med roliga dialoger.
19/11 Broken
Rufus Norris / Storbritannien / 2012 / 91 min
11-åriga flickan Skunk bevittnar en misshandel på sin gata och dras in i en infekterad grannkonflikt som successivt flätar samman kvartersbornas livsöden. Belönad med British Independent Film Award för Bästa Film.
3/12 Terraferma
Emanuele Crialese / Italien / 2011 / 88 min
"Terraferma" utspelar sig på en liten Siciliansk ö där invånarna har livnärt sig på fiske och levt av landet sedan urminnes tider. Nu börjar den moderna världen att göra sitt inträde och med den turism och flyktingströmmar. En dag räddar Filippo och hans farfar en grupp afrikanska flyktingar och står nu inför ett moraliskt dilemma...